Администрацията на Байдън избра ветеран дипломат с дългогодишен опит по руските въпроси за свой кандидат за следващия посланик в Русия, пише АП.

Представители на администрацията, запознати с въпроса, коментират, че номинацията на Лин Трейси, настоящият посланик на САЩ в Армения, ще бъде внесена в Сената веднага щом руското правителство подпише избора. Номинациите за посланици трябва да бъдат одобрени от правителството домакин съгласно правилата на дипломатическия протокол.

Подобно одобрение обикновено е рутинно, но приемането от страна на Русия на избора на Джо Байдън за посланик не може да се приема за даденост във време на особено напрегнати отношения между САЩ и Русия относно Украйна, задържането на американци в Русия, обвиненията за руска намеса в изборите в САЩ, ескалиращия спор около персонала на посолствата във Вашингтон и Москва и други.

Предложението се случва и в момент, когато много експерти по Русия в Съединените щати, които може да са кандидати за поста в Москва, са със забрани от Русия. Русия е информирана за решението на администрацията да избере Трейси преди няколко седмици, но все още не е дала официалното си одобрение, допълват служители.

Трейси, която говори руски, преди това е била старши съветник по руските въпроси в Бюрото по европейски и евразийски въпроси на Държавния департамент, като заместник-ръководител на мисията в посолството на САЩ в Москва. Тя също е заемала няколко поста в Централна и Южна Азия.

Предишният посланик на САЩ в Москва, Джон Съливан, напусна по-рано този месец, напускане, което се очакваше тази есен, но беше ускорено от влошеното здраве на съпругата му, която почина ден след завръщането му.

Трейси е ценена в дипломатическите среди. Тя получи награда за героизъм на Държавния департамент от тогавашния държавен секретар Хилари Клинтън през 2009 г.

Докато ръководи американското консулство в Пешавар в граничните региони на Пакистан, обхванати от бунтовници, Трейси оцеля след нападение срещу нея, автомобилът й бе надупчен с куршуми, но настоя да отиде на работа този ден и да остане на поста, въпреки че съображенията за сигурност налагаха консулството да съкрати персонала си.

Трейси получи и отличието на Държавния департамент за работата си като заместник в посолството в Москва.

Докато позицията на посланик в Русия остава вакантна, Елизабет Руд, заместник-ръководител на мисията в Русия, служи като главен дипломат на САЩ в Москва.

Посланическият пост се оваканти в момент, когато Съединените щати водят кампания от страна на страните-членки на НАТО за въоръжаване и финансиране на Украйна, докато страната се бори да прогони брутална руска инвазия. Администрацията на Байдън също играе водеща роля за международни санкции, насочени срещу икономиката на Русия, за да я принудят да сложи край на войната.

Руският президент Владимир Путин, който вижда разширяването на НАТО и други западни партньорства с бивши съветски републики като посегателство на САЩ върху сигурността на Русия, започна инвазията през февруари, насочена към западноориентираното правителство на Украйна.

Следващият посланик на САЩ в Москва също вероятно ще играе централна роля в преговорите за връщането у дома на двама американци, които според САЩ Русия задържа несправедливо, звездата от WNBA Бритни Гринър и Пол Уилън.

Американският посланик Джон Съливан си тръгна от Москва

Американският посланик Джон Съливан си тръгна от Москва

Приключи мандатът му, Елизабет Руд ще изпълнява задълженията до назначаване на титуляр