Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призна, че изпитва „огромно разочарование” от политиката на израелското правителство, подчертавайки, че кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху тласка Израел в грешната посока, цитиран от АП.

Байдън беше необичайно критичен към съюзника на САЩ в Близкия изток по време на реч пред произраелската група J Street.

Въпреки че той заяви, че израелците и палестинците са еднакво виновни за подкопаването на доверието и избягване поемането на отговорност, Байдън насочи критиките си предимно към правителството на Израел. Според него подходът на Нетаняху повдига „трудни въпроси” как Израел може да се запази като еврейска и демократична държава.

Твърдо вярвам, че с предприетите от израелските власти действия през последните години – методичното разширяване на застрояването, узаконяване на предни постове и заграбването на земи, те ни тласкат и по-важното, те тласкат Израел в грешната посока, предупреди вицепрезидентът на САЩ.

Според него тези политики тласкат Израел към „реалност една държава”, което означава една държава за палестинци и израелци или в крайна сметка израелските евреи няма да бъдат повече мнозинство.

„Тази реалност е опасна”, добави още Байдън, който се срещна с Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас по време на визита през март.