Президентът на САЩ разкри следващата фаза от борбата с коронавируса по време на организирана от Си Ен Ен среща във формат town hall (среща с избиратели). Джо Байдън обеща американците да имат достъп до 600 милиона дози от ваксини срещу коронавируса до края на юли, като подчерта, че учителите ще се придвижат "нагоре по йерархията" на опашката за ваксини. Той прогнозира също, че началните училища ще могат да отворят в края на първите 100 дни от управлението му, информират АП и "Гардиън".

Опитвайки се да загърби импийчмънт процеса срещу Доналд Тръмп и да увери обществото, че помощта е на път, Байдън говори пред малка група в Милуоки, Уисконсин. Още в началото американският президент бе попитан от водещия на Си Ен Ен Андерсън Купър кога обикновените американци могат да очакват да получат ваксина.

"До края на юли ще имаме 600 милиона дози, достатъчно да ваксинираме всеки американец", отговори Джо Байдън. Той уточни, че дотогава ваксините ще бъдат достъпни. На въпрос кога ще се върне животът към нормалния си ритъм, Байдън отговори, че "до следващата Коледа ние ще сме при много различни обстоятелства" в "сравнение с днес". По думите му до една година много по-малко хора ще трябва да спазват социална дистанция и да носят маски, но добави, че експертите го съветват да не се опитва да прави категорични прогнози и той отбеляза, че не иска да прекалява с обещанията.

Американският лидер съобщи, че началните училища ще отворят в края на първите 100 дни от началото на управлението му, но вероятно по-трудно ще се осъществи със средните училища, тъй като има риск от разпространение на коронавируса.

Но Байдън предупреди, че САЩ все още имат дълъг път да извървят. Хиляди американци умират ежедневно от коронавируса - най-голямата здравна криза в страната от век. Вирусът е отнел живота на повече от 485 000 души.

Американският държавен глава говори и за Тръмп. Той заяви, че през последните четири години по медиите само се е говорило за Доналд Тръмп. Сега той обещава четири години да се говори за американския народ.

"Изморих се да говоря за Тръмп", обяви Байдън.