Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да засилят програмата за ваксинация, за да може по-голямата част от населението да бъде имунизирано срещу коронавируса до края на лятото или началото на есента, пише "Гардиън".

Ще има достатъчно ваксини за пълно ваксиниране на 300 милиона американци до края на лятото, каза държавният глава. По-късно той добави на брифинг в Белия дом, че това ще стане до края на лятото или началото на есента.

Пандемията може да отнеме живота на 660 000 американци, предупреди Байдън

Пандемията може да отнеме живота на 660 000 американци, предупреди Байдън

Испанският грип отне живота на около 675 000 американци по време на пандемията през 1918 г.

Новата администрация ще увеличи доставките на ваксини за щатите и ще се възползва от възможност да закупи още 200 милиона ваксини от Pfizer и Moderna.

Планът на правителството е да ускори разпределението и доставянето на ваксини до 1,4 милиона дози на ден и 10 милиона на седмица през следващите три седмици. Това е част от амбициозната стратегия за ваксиниране на 100 милиона души за 100 дни.

Това ще бъде една от най-сложните операции, която сме предприемали някога, подчерта Байдън и увери, че помощта е на път.

И Байдън подкрепи индустрията на САЩ

И Байдън подкрепи индустрията на САЩ

Ограничава се влиянието на чуждестранни компании

Той отбеляза още, че програмата за ваксинация, наследена от администрацията на Доналд Тръмп, не е била в адекватен порядък.

Когато пристигнахме, програмата за ваксинация бе в по-лоша форма от това, което очаквахме или предвиждахме, оплака се държавният глава.

Новата покупка на ваксини се очаква да позволи на правителството да ваксинира 300 милиона души с две дози от ваксините на Pfizer или Moderna.