Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че ваксините срещу COVID-19 ще са достъпни за всички пълнолетни американци от 19 април, предаде "Ройтерс". Така се изтегля с почти две седмици наложения от него краен срок 1 май. Припомняме, че новината бе очаквана.

Миналата седмица Байдън съобщи, че 90% от пълнолетните ще могат да получат ваксина от 19 април. Всеки американец ще може да се ваксинира в радиус 8 километра от дома си. Държавният глава отбеляза, че броят на аптеките, които участват във федералната имунизационна кампания, е нараснал от 17 000 локации до 40 000.

Байдън е наредил на властите в отделните щати да приложат тези промени във ваксинационния план. Все още не е разрешена ваксина срещу COVID-19 за деца под 16 години, въпреки че тестването е в ход.

Повечето щати на САЩ вече бяха заявили, че ще дадат възможност за ваксиниране за всички пълнолетни до тази нова целева дата.

Байдън обявява, че от 19 април всички американци с достъп до ваксина

Байдън обявява, че от 19 април всички американци с достъп до ваксина

Предишният краен срок бе 1 май

"Това, което правим сега, ще определи колко хора ще спасим или загубим през месец април и май и юни, преди да стигнем до четвърти юли", каза Байдън на събитието в Белия дом.

Повече от 80% от учителите и училищния персонал са получили поне една доза ваксина, каза Байдън, но отбеляза, че щамовете на коронавирус се разпространяват бързо.

"Не сме на финалната линия. Предстои ни още много работа. Все още участваме в надпревара живот или смърт - каза Байдън.

Говорителят на Белия дом Джен Псаки каза, че съобщението на Байдън е потвърдило за обществеността, че всички имат право в цялата страна. Това означава, че американците вече не трябва да проверяват дали отговарят на условията, каза тя. "Няма повече объркващи правила", каза Байдън.

Доставките на ваксини са се увеличили значително в надпреварата за привличане на повече хора, тъй като циркулират по-заразни варианти на вируса.

Байдън говори след обиколка на пункт за ваксинация в семинария в Александрия, щата Вирджиния.

Припомняме, че след като встъпи в длъжност през януари, Байдън си постави за цел да достави 100 милиона дози в рамките на първите 100 дни на поста, което е в края на април. Оттогава тази цел бе удвоена до 200 милиона.

Усложненията на COVID-19 убиха повече от 555 000 души в САЩ, което поставя страната на първо място по този показател в света. Но също така в страната са приложени над 167 милиона дози ваксини. Четири от всеки 10 американци имат поне една доза ваксина, което е много по-напред от повечето страни. Разрешените ваксини от Moderna и Pfizer изискват две дози, докато Johnson & Johnson's е еднодозова ваксина.

Ваксината Pfizer е разрешена за лица на възраст 16 и повече години, докато другите две могат да се прилагат на лица на 18 и повече години. Разпространението на ваксини в САЩ започна спряно по времето на предшественика на Байдън, Доналд Тръмп.

Байдън обяви за ваксинирани близо 75% от над 65-годишните

Байдън обяви за ваксинирани близо 75% от над 65-годишните

Към притеснените: Аз съм президент на САЩ, бих ли се ваксинирал, ако мислех, че вреди