Президентът на САЩ Джо Байдън планира да обяви, че изтегля с почти две седмици наложения от него краен срок щатите да осигурят ваксини срещу коронавируса за всички пълнолетни, съобщава Си Ен Ен.

Щатите обявиха кога планират да започнат да ваксинират всички пълнолетни американци, като някои вече дори вече го правят.

Байдън ще обяви, че всеки пълнолетен в САЩ ще може да се ваксинира от 19 април вместо от 1 май, както американският лидер обяви по-рано тази година, разкри представител на администрацията.

Миналата седмица Байдън съобщи, че 90% от пълнолетните ще могат да получат ваксина от 19 април. Всеки американец ще може да се ваксинира в радиус 8 километра от дома си. Държавният глава отбеляза, че броят на аптеките, които участват във федералната имунизационна кампания, е нараснал от 17 000 локации до 40 000.

Щати като Орегон, Южна Дакота, Небраска, Хавайските острови и Ню Джърси планират да осигурят ваксини за всички от 1 май. Не е ясно как ще бъдат променени плановете на тези щати със съобщението на Байдън. Очаква се американският лидер да се обърне към губернаторите за тази промяна.

Днес президентът планира посещение на място за ваксинация във Вирджиния, а след това ще говори за имунизацията от Белия дом. Очаква се да обяви, че 150 милиона дози са поставени през първите 75 дни от мандата си. Той си постави нова цел - 200 милиона дози за първите 100 дни.

Вчера бе съобщено, че САЩ са постигнали нов рекорд - 4 милиона дози са поставени за 24 часа.

Към понеделник вечерта САЩ са поставили над 165 милиона дози. Китай е на второ място с под 140 милиона.

Байдън ще съобщи, че повече от 75% от хората на възраст над 65 г. са получили една доза от ваксина, а 55% са напълно ваксинирани. Когато той пое властта, само 8% от тази възрастова група бяха ваксинирани.