Президентът на САЩ Джо Байдън официално постави нова цел във ваксинационната кампания на страната. Америка трябва да постави 200 милиона дози ваксини Covid-19 до края на април, като така се удвояват заявените дози за първите 100 дни на държавния глава на този пост, предаде "Блумбърг".

САЩ са на път да постигнат новата цел, каза Байдън във встъпително слово на първата си официална пресконференция в четвъртък. "Знам, че това е амбициозно", призна Байдън в Белия дом. "Вярвам, че можем да го направим."

Припомняме, че Байдън вече постигна първоначалната цел за 100 милиона дози на 58-ия си ден в управлението.

САЩ могат да поставят 200 млн. дози ваксина за 100 дни управление на Байдън

САЩ могат да поставят 200 млн. дози ваксина за 100 дни управление на Байдън

Президентът постигна целта си за 58 дни управление

По-рано Байдън увери, че САЩ ще имат достатъчно ваксина за всички пълнолетни лица до края на май, въпреки че служителите на администрацията казват, че прилагането им може да отнеме повече време.

САЩ са поставили над 130 милиона дози досега, като 16,5 милиона от тях са още при администрацията на експрезидента Доналд Тръмп. За сравнение, Германия оглавява Европейския съюз с общо 11 милиона доза. 

До момента само около 13% от страната са напълно ваксинирани.

Както е известно, Байдън бе поканен да участва в Европейския съвет тази вечер, където ще се включи във видеоконференцията.

Байдън очаквано засегна и други актуални теми, сред които имиграционната си политика, изтеглянето на американските войски от Афганистан и намерението си да се бори за преизбиране като президент.

Президентът защити в четвъртък политиката на администрацията си спрямо имигрантите. Той потвърди предоставянето на подслон на непридружени деца мигранти, пресичащи границата на САЩ от Мексико. Байдън каза пред репортери, че никоя предишна администрация не е отказвала грижи и подслон на деца, идващи от Мексико - освен тези на неговия предшественик Доналд Тръмп. Вицепрезидентът Камала Харис ръководи дипломатическите усилия с Мексико, Хондурас, Гватемала и Салвадор, насочени към спиране на миграционния поток.

С цялото ми уважение, тази пресконференция е трудна за гледане. Дезинформацията, на президента Байдън за имиграцията, е поразителна. Очевидно е, че той не е наясно със ситуацията, за да разбере какво се случва на границата или как да го поправи.Това написа в "Туитър" сенаторът републиканец Линдзи Греъм, известен съюзник на Тръмп.

Снимка 524487

Източник: EPA/БГНЕС

Той също така със задоволство подчерта икономически напредък с новината, че броят на хората, претендиращи за осигуряване за безработица, е спаднал значително. "Все още има твърде много американци без работа, все още има много работа за администрацията ни. Но мога да кажа на американския народ: Помощта е тук и надеждата е на път", каза той.

Байдън призова републиканците в Конгреса на САЩ да му помогнат да продължи напред с дневния си ред, докато се занимава с въпроси като контрола над оръжията, изменението на климата и имиграционната реформа. "Всичко, което знам, е, че съм нает да решавам проблеми, а не да създавам разделение", каза той.

Дебатът за контрола над оръжията отново стана актуален след кървавите нападения в щатите Джорджия и Колорадо през последния месец. Самият Байдън призова Конгреса да приеме необходимото законодателство за забрана на щурмови оръжия и да затвори вратичките в системите за проверка, за намаляване на насилието с оръжие и "спасяване на американски живот".

За първи път под 700 000 искат помощ в САЩ за безработица от началото на пандемията

За първи път под 700 000 искат помощ в САЩ за безработица от началото на пандемията

Новите молби за изплащане на обезщетение за безработица в САЩ спаднаха до 684 000

По отношение на заявеното вече изтегляне от Афганистан, той призна, че ще бъде трудно да се спази срокът от 1 май. "Ще си тръгнем. Въпросът е кога ще го направим", каза Байдън. На въпрос дали очаква американските войски да останат в Афганистан до 2022 г., Байдън каза: "Не мога да си представя, че е така." Това сигнализира, че Байдън е уверен, че най-дългата война в историята на САЩ ще приключи до края на годината. В Афганистан има приблизително 2500 американски войници.

Припомняме, че талибаните вече призоваха Вашингтон да не нарушава крайния срок за изтегляне на натовските войски от Афганистан до 1 май и обещаха "реакция", което може да означава засилване на нападенията. Екстремистите отправиха предупреждението на пресконференция в Москва, където се проведе международна конференция за постигане на мир в Афганистан.

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

Вероятно планът ще претърпи промени

Байдън заяви, че е отворен за дипломация със Северна Корея, но предупреди, че неотдавнашните ракетни тестове са в нарушение на международните правила и могат да предизвикат отговор, ако Пхенян продължи. "Ще има отговори, ако решат да ескалират", каза той. "Ще отговорим съответно."

Припомняме, че по-рано стана ясно, че КНДР е изстрелял две балистични ракети с малък обсег към Японско море, което изглежда е очевиден опит за оказване на натиск върху САЩ, докато Вашингтон подготвя нова политика към Северна Корея, съобщи "Йонхап", позовавайки се на Обединения генерален щаб на Южна Корея. По-рано Япония потвърди, че Северна Корея е изстреляла две ракети. Ракетите са прелетели разстояние около 450 километра на височина от 60 километра.

Байдън потвърди, че планира да се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Така сложи край на спекулациите по тази тема. Той отговори на журналистически въпрос, дали след като Тръмп вече е започнал кампания за преизбиране, също обмисля кандидатиране.