Президентът на САЩ Джо Байдън приветства съобщението на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за пълно одобрение на ваксината Pfizer срещу Covid-19 като "още един етап, ключов етап в борбата ни с Covid", пише "Гардиън". 

Решението може да предизвика вълна от официални изисквания за ваксини от правителствените ведомства, бизнеса, училищата и други органи.

В понеделник говорител на Пентагона заяви: "Сега, след като ваксината Pfizer е одобрена, Министерството на отбраната е готово да издаде актуализирани указания, изискващи всички служители да бъдат ваксинирани".

В Ню Йорк градските власти обявиха, че всички учители в държавните училища и други служители ще трябва да се ваксинират.

Много наблюдатели се надяват официалното одобрение да стимулира увеличаването на приема на ваксини сред част от населението, особено в републиканските щати.

"Ако сте един от милионите американци, които са казали, че няма да се ваксинират, докато не получите пълно и окончателно одобрение от FDA: Това вече се случи. Моментът, който сте чакали, е тук. Време е да се ваксинирате. И го направете още днес", коментира Байдън.

Байдън похвали Джанет Ууддок, действащ комисар на FDA, че "гарантира, че екипът следва науката преди всичко". "Одобрението на FDA е златният стандарт", каза той, подчертавайки: "Ваксинацията е безплатна, лесна, безопасна и ефективна. "

САЩ се борят с вълна от случаи, хоспитализации и смъртни случаи от инфекциозния делта вариант на коронавирус. По-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи са сред неваксинирани хора.

Според университета на Джон Хопкинс близо 630 000 души са починали в САЩ от Covid-19.

Малко над половината от населението на САЩ е напълно ваксинирано с една от трите ваксини - Pfizer, Moderna или Johnson & Johnson.

В Ню Йорк новата политика за ваксините за най-голямата училищна система в САЩ бе първият мандат на града за ваксинация, без алтернатива за редовно тестване. Градът не каза веднага каква ще бъде санкцията за отказ или дали ще има изключения. 

Този месец Ню Йорк, Ню Орлиънс и Сан Франциско наложиха изисквания за доказателство за ваксинация в ресторанти, барове и други закрити заведения. На федерално ниво Джо Байдън изисква от държавните служители да подпишат формуляри, удостоверяващи, че са ваксинирани или да си правят редовни тестове и други изисквания.

Американците все повече настояват за изисквания за ваксинация: Близо шест от 10 са за това, че хората се нуждаят от пълна ваксинация, за да пътуват със самолети или да посещават претъпкани публични събития, според скорошно проучване на Центъра за изследвания на обществените въпроси на Associated Press-NORC.

Що се отнася до ефективността на Pfizer, ваксината остава със 97% защита срещу тежък Covid-19. Защитата срещу по-лека инфекция отслабва леко, от пик от 96% два месеца след втората доза до 84% до шест месеца.

Данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показват, че ваксината все върши добра работа за предотвратяване на тежко заболяване, причинено от мутацията Делта.

Все още предстои да се реши ваксинацията на деца под 12 години. И Pfizer, и Moderna изучават младежи, като данните се очакват през есента.

Covid ваксината на Pfizer/BioNTech получи пълно одобрение от здравните власти в САЩ

Covid ваксината на Pfizer/BioNTech получи пълно одобрение от здравните власти в САЩ

Над 92 млн. американци вече са ваксинирани с Pfizer