Ден преди Деня на благодарността, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън призова в обръщение нацията към единство, като заяви, че коронавирусът е опустошил нацията в близо една година.

В родния си щат Делауеър, Байдън припомни, че вирусът е донесъл много болка, загуба и чувство на неудовлетвореност, която е разделило и разгневило американците.

"Знам, че страната се умори от борбата, но трябва да помним, че воюваме с вируса, а не помежду си. Не помежду си", каза той.

Байдън призова сънародниците си да бъдат отговорни по празниците, въпреки че традициите и моментите със семейството са важни за всички.

Сега е време да си останем вкъщи, да носим маски и да спазване социална дистанция навън, напомни той.

"Нека си спомним! Всички сме заедно в това", каза Байдън, като цитира данни за заболеваемостта и надеждите за масово тестване и ваксиниране скоро.

Вирусът е убил повече от 260 000 души в САЩ от началото на февруари, когато е настъпила първата смърт, според университета "Джон Хопкинс". Повече от 12,6 милиона са заразените.

Празнуването на Деня на благодарността притесни властите от разрастване на пандемията. Някои щати на САЩ затегнаха ограниченията си.

Съобщава се, че повече от 3 милиона души са преминали през летищните пунктове от петък до неделя, игнорирайки препоръката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията да си останат вкъщи.