Американският президент Джо Байдън ще проведе първата си официална пресконференция като президент на 25 март. Това съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от "Блумбърг".

Припомня се, че в момента администрацията популяризира своите мерки за облекчаване на пандемията от 1,9 трилиона долара и усилията за ускоряване на ваксинациите срещу коронавирус.

Миналата седмица Байдън подписа своя спасителен план, след като бе приет от Конгреса.  "Вярвам, че това историческо законодателство е за възстановяване на гръбнака на тази страна", каза той минути преди да постави подписа си под закона. Той включва 1400 щатски долара преки стимули за американците, разширени обезщетения за безработица от 300 долара на седмица, както и 350 милиарда долара финансиране за щатските и местни власти.

Байдън иска масова ваксинация от 1 май

Байдън иска масова ваксинация от 1 май

Целта са празненствата за 4 юли

Още 49 милиарда долара отиват за разширяване на тестовете и изследванията на COVID-19 и 14 милиарда долара за разпространението на ваксини. 10 милиарда долара ще бъдат използвани за увеличаване на доставката на медицинско оборудване с цел борба срещу коронавируса.

За училищата ще бъде отделена допълнителна помощ в размер на около 130 милиарда долара. Парите ще бъдат използвани за намаляване на размерите на класовете и за промяна в класните стаи. Предвиждат се и социални помощи за семействата с деца. Заеми до 10 милиона долара ще бъдат отпускани на компании.

Байдън ще премахне възрастовите изисквания за ваксината срещу коронавирус до 1 май. Toва ще позволи на всички граждани на Съединените щати да бъдат ваксинирани. Освен това той планира да се разположат 4000 военнослужещи, за да подпомогнат усилията за ваксинация.

"Казах, че ще осигуря 100 милиона ваксини срещу коронавирус през първите 100 дни от моето президентство. Днес мога да кажа, че сме готови не само да изпълним този план, но и да го преизпълним, защото сме на път да осигурим 100 милиона ваксини до 60-ия ден от началото на мандата ми", каза държавният глава.