САЩ ще помогнат на европейските си съюзници България и Полша в доставките на природен газ, след като Русия спря доставките за двете страни, обяви американският президент Джо Байдън в четвъртък в изказване относно искането до Конгреса за допълнително финансиране в подкрепа на Украйна.

Байдън коментира, че САЩ няма да позволят на Москва да сплашва Европа с газ и подчерта, че нито Полша, нито България трябва да се страхуват от недостиг на газ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън написа в Twitter, че едностранното прекратяване на "Газпром" на договорите за газ с Полша и България доказва, че Русия използва природните си ресурси като оръжие. Блинкън коментира, че това прави Русия ненадежден доставчик.

На въпрос към Байдън, че според него това не е прокси война, но Русия не е съгласна и твърди, че войната означава война и колко е загрижен, че те могат да започнат да действат като на война, той коментира: "Ние сме готови за всичко, което правят."

"Ние работихме с нашите съюзници, от Япония до други, за да кажем, че можем да отклоним нашата продажба на природен газ, който изпращаме към тези страни и да го пренасочим директно към Полша и България".

"Няма да позволим на Русия да плаши или изнудва за излизане от тези санкции. Няма да позволим да използва петрол и газ, за да избегне последствията за своята агресия."

"Работим с други държави - като Корея, Япония, Катар и други - за да подкрепят усилията ни да помогнем на европейските съюзници, застрашени от Русия с газово изнудване и техните енергийни нужди и по други начини".

"Агресията няма да победи. Заплахите няма да спечелят", коментира Байдън.

В ЕС предложиха начин за плащане на газа, който не нарушава санкциите
Обновена

В ЕС предложиха начин за плащане на газа, който не нарушава санкциите

Не се изключва обаче Москва да не го признае

Нуждаем се от този законопроект, за да подкрепим Украйна в нейната борба за свобода. И нашите съюзници от НАТО, нашите партньори от ЕС - те също ще платят справедливия си дял от разходите, но ние трябва да направим това. Ние също трябва да изпълним своята част, като ръководим Алианса, каза още Байдън.

Цената на тази битка не е евтина, но отстъплението от агресията ще бъде по-скъпо, ако позволим това да се случи. Ние или подкрепяме украинския народ, докато той защитава страната си, или стоим настрана, докато руснаците продължават своите зверства и агресия в Украйна, каза той.

Всеки ден украинци плащат с живота си за тази битка, напомни държавният глава.

Така че, ние трябва да допринесем с оръжие, финансиране, боеприпаси и икономическа подкрепа, за да накараме тяхната смелост и жертва да имат цел, за да могат да продължат тази борба и да правят това, което правят. Важно е това финансиране да бъде одобрено и одобрено възможно най-бързо.

Знаете ли, много преди Русия да апочне бруталната си инвазия, аз дадох ясно да се разбере как ще реагират Съединените щати. Предвидих, че ще нахлуят и го направиха. Казахме, че няма да изпращаме американски войски да се бият с руските войски в Украйна, но ще предоставим солидна военна помощ и ще се опитаме да обединим западния свят срещу руската агресия.

Казах, че ще наложа мощни санкции на Русия и че ще унищожим и развием - ще разрушим този мит, че по някакъв начин те могат да продължат да се движат, без останалата част от света да действа; че ще разположим допълнителни сили за защита на територията на НАТО, особено на изток, по границите на Русия и Беларус. 

Русия е агресорът. Светът трябва и ще търси отговорност от Русия. Продължаващото нападение на Русия води до огромни човешки загуби. Виждали сме ужасяващи доказателства за зверства и военни престъпления в районите, които са се опитали да контролират, каза още той.

Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Съдът в Хага разследва геноцид в Украйна

Но за събития от 2013 година насам