Кандидатът на демократите за президент на САЩ на демократите Джо Байдън се обяви срещу анексиране на Западния бряг от Израел.

Старшият съветникът му по външна политика Тони Блинкен заяви, че Байдън е бил последователен с подкрепата си за решението на две държави и не показва никакви признаци да го промени в обозримо бъдеще.

Политиката на Байдън по отношение на Йерусалим обаче остава подобна на тази на настоящия президент Тръмп. Според Блинкен Байдън няма да отмени решението за преместване на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим, като заяви, че подобна стъпка няма да има смисъл практически и политически.

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

Според Съюза това са палестински територии

Припомняме, че и Европейският съюз предупреди новото израелско правителство да не анексира части от Западния бряг, като заяви, че подобен ход би представлявал сериозно нарушение на международното право.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел заяви, че 27-членният блок не признава израелския суверенитет над палестинската територия и че той ще продължи да следи внимателно ситуацията и нейните по-широки последици и ще действа съответно.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и основният му съперник Бени Ганц подписаха коалиционно споразумение, което включва клауза за предварително планиране на анексирането на части от Западния бряг, включително израелските селища с начало 1 юли.

Самият Нетаняху дойде на власт с обещание за анексия.

Сделката Нетаняху-Ганц предвижда, че всяко израелско действие ще се нуждае от подкрепа на САЩ и трябва да вземе предвид мирните договори на Израел със съседните Йордания и Египет.

Дългоочакваният план на Белия дом, разкрит по-рано тази година, предвижда части от Западния бряг да бъдат под постоянен израелски контрол. Палестинците отхвърлиха плана като предубеден.

Нетаняху е уверен в подкрепата на САЩ и ще анексира Западен бряг това лято

Нетаняху е уверен в подкрепата на САЩ и ще анексира Западен бряг това лято

Той вижда "исторически момент в историята на ционизма"

Планът противоречи напълно на международното право, което защитава учредяването на палестинската държава в границите преди Войната от 1967 г., при която Израел окупира Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим, Голанските възвишения и Синайския полуостров.