Надявайки се да създаде модел за работодателите в цялата страна, президентът Джо Байдън иска милиони федерални служители трябва да покажат доказателство, че са ваксинирани срещу коронавирус, или да се подложат на редовни тестове и строга социална дистанция, маски и ограничения за пътуване, съобщава "Асошиейтед прес". 

Служител, запознат с плановете на президента, които тепърва трябва да бъдат обявени публично, подчерта, че новите насоки не са задължителна ваксинация за федералните служители и че тези, които решат да не се ваксинират, няма да бъдат уволнение.

Новата политика представлява признание от страна на администрацията на Байдън, че правителството - най-големият работодател в страната - трябва да направи повече, за да увеличи бавния процент на ваксинация, тъй като случаите на коронавирус и хоспитализациите се увеличават, водени главно от разпространението на по-инфекциозния вариант Делта.

Байдън обясни, че вината за възраждането на вируса е на неваксинираните. "Пандемията, която имаме сега, е пандемия на неваксинираните", каза Байдън по време на посещението си в сряда в завода за камиони в Пенсилвания, където призова неваксинираните "моля, моля, моля, моля ваксинирайте се".

Ден по-рано той обясни, че "ако тези други 100 милиона души се ваксинират, щяхме да сме в съвсем различен свят".

В сряда администрацията все още преглежда подробности от очакваните насоки и остават значителни въпроси относно нейното прилагане и обхват. Не е ясно дали президентът ще издаде подобни изисквания за армията и как ще бъдат засегнати федералните подизпълнители. Администрацията обявява хода сега с надеждата, че това ще даде достатъчно време на агенциите да изработят свои собствени насоки и планове за изпълнение, преди хората да се върнат напълно в офисите.

Очаква се съобщението да е част от по широки бележки в четвъртък, които Байдън обеща да очертае "следващите стъпки в усилията ни да ваксинираме повече американци".

Служителят, коментиращ пред АП обясни, че разговорът около новите указания за ваксини е в процес на работа от известно време и има за цел да даде пример за частните компании, който да следват, докато се подготвят за завръщане на служителите си тази есен. Но това е само последната промяна в политиката от администрацията за една седмица на нови усилия, тъй като Белият дом се бори с нарастването на случаите на коронавирус и хоспитализации в цялата страна заради Делта варианта.

САЩ удължават ограниченията за полети и пътуване заради Covid вариант Делта

САЩ удължават ограниченията за полети и пътуване заради Covid вариант Делта

Дългосрочните ограничения за влизане в САЩ няма да бъдат премахнати скоро

В понеделник Департаментът по въпросите на ветераните стана първата федерална агенция, която изисква ваксинации за своите здравни работници. Във вторник Центровете за контрол и превенция на заболяванията казаха, че всички американци, живеещи в райони със значителна или висока степен на предаване на коронавирус, трябва да носят маски на закрито, независимо от техния ваксинационен статус.

С последните данни на CDC, показващи, че Вашингтон е изправен пред значителни темпове на вирусно предаване, в сряда репортерите и персоналът отново сложиха маски в Белия дом.

Новите насоки относно ваксинациите за федералните служители отразяват реалността, че националната ваксинация не е постигнала целите си. Общественото мнение изглежда се е втвърдило около ваксините, като неотдавнашно проучване на The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research установи, че сред пълнолетните американци, които все още не са получили ваксина, 35% казват, че вероятно няма, а 45% казват определено няма да го направят.

Д-р Леана Уен, бивш комисар по здравеопазването в Балтимор коментира, че "това е логичната следваща стъпка. Ако искате да ходите на работа и да общувате с други хора, тогава трябва да сте сигурни, че нямате Covid, и можете да направите това или чрез ваксинация, или чрез тестване."

Около 60% от пълнолетните американци са напълно ваксинирани. Байдън пропусна целта да накара 70% да си поставят поне една доза до 4 юли. Последната цифра е 69,3%.

Федералните работници и служителите и подизпълнители са разпръснати из цялата страна, включително много в щатите, където скептицизмът към ваксините е висок.

Професорът по обществени услуги в университета в Ню Йорк Пол Лайт счита, че новите насоки на администрацията на Байдън ще помогнат за увеличаване на процента на ваксинация в щати, където има значителна съпротива. Лайт отбеляза, че влиянието на правителството надхвърля броя на хората, които пряко наема.

Федералните подизпълнители и получатели на безвъзмездни средства ще трябва да преценят как ще се приспособят към изискванията за ваксинация от Вашингтон.

"Ако федералното правителство каже, че всеки, който работи за правителството пряко или косвено, трябва да бъде ваксиниран, това е нещо огромно", каза Лайт.

Той изчисли, че федералното правителство директно наема 2,2 милиона държавни служители на пълен работен ден, плюс 1,4 милиона военнослужещи на активна служба и около 500 000 работници в пощенската служба на САЩ.

Служителите на частни подизпълнители, работещи на федерални работни места, са около 5 милиона, а има 1,8 милиона други хора, заети по федерални субсидии.

Макар администрацията да се надява, че новите насоки ще повишат процента на ваксинация, това, че Байдън навлиза в средата на продължаващия политически дебат около ваксините, може да има обратен ефект, ако допълнително подклади критиките и недоверието към ваксините сред противниците на президента.

Проучването на AP-NORC установи, че възприятията за ваксинациите се разделят рязко по партийна линия, като 43% от републиканците са много по-склонни от 10% от демократите да кажат, че не са ваксинирани и определено или вероятно няма и да бъдат.

Всъщност представителят на Републиканската партия в Южна Каролина Ралф Норман, който се противопостави на изискванията за маски в Капитолия, намекна за борба срещу новите насоки. "Изискването на отделни лица да предоставят доказателства за ваксинация би било огромна намеса във взаимоотношенията лекар-пациент и личния живот на индивида".

Администрацията на Байдън също може да се наложи да се справя с правните предизвикателства.

Федералната служба се управлява от слоеве правила и разпоредби, така че частните работодатели, както и държавните и местните власти ще разглеждат политиката за ваксинация в Белия дом, за да сигнализират докъде могат да стигнат, без да предизвикват съпротива от служителите или дори съдебни дела.

Министерството на правосъдието и федералната Комисия за равни възможности за заетост заявиха, че нито един федерален закон не възпрепятства бизнеса да изисква ваксинации като условие за заетост, съдебните спорове със сигурност ще последват такива изисквания на работното място, каза Шарън Перли Маслинг, адвокат по заетостта, който ръководи COVID- 19 оперативна група в Morgan Lewis.

"Това е наистина предизвикателен въпрос за работодателите", каза Маслинг. "Виждали сме как работодателите проучват цял ​​набор от възможности, от насърчаване на ваксинациите, до стимулиране на ваксинации, до налагане на ваксинации за новоназначени служители или за всички."

Сред примерите с големи компании, Delta Air Lines и United Airlines изискват от нови служители да покажат доказателство за ваксинация. Goldman Sachs изисква от служителите си да разкрият своя ваксинален статус, но не налага те да бъдат ваксинирани.

Ако работодателят постави твърдо изискване, служителите могат да поискат освобождаване по медицински или религиозни причини съгласно федералните закони за граждански права.

Според правилата на EEOC работодателят трябва да осигури "разумно приспособяване, което не създава ненужни затруднения за работата на бизнеса на работодателя".

Могат да включват маски на работното място, социално дистанциране, работа на модифицирана смяна, редовни тестове за COVID-19 или възможност за работа от разстояние или дори предлагане на преназначение.

Ню Йорк притиска над 300 000 държавни служители да се ваксинират

Ню Йорк притиска над 300 000 държавни служители да се ваксинират

Заповедта влиза в сила от 13 септември - или ваксинация, или ежеседмични тестове