Армията на Южна Корея е критикувана заради пропуски в сигурността по строго охраняваната граница с КНДР, след като севернокорейски беглец успя да влезе на територията на Република Корея, въпреки че няколко пъти се е появявал на охранителните камери, информират "Гардиън" и "Йонхап".

Мъжът, който е бил с дрехи за водолазно гмуркане и плавници, е преплувал до Южна Корея в ранните часове на 16 февруари, но избегнал залавяне повече от 6 часа.

Доналд Тръмп искал да вози Ким Чен-ун на "Ер форс 1"

Доналд Тръмп искал да вози Ким Чен-ун на "Ер форс 1"

Поканата е била отправена след срещата им във Виетнам

След пристигането си на южнокорейското крайбрежие с плуване в Японско море, той навлязъл в демилитаризираната зона през дренажен тунел, скрил костюма и плавниците и незабелязано започнал да върви по път около 5 километра. Той е хванат от граничар след засичането му на охранителна камера.

Преди това той е бил заснет на охранителни камери 10 пъти. Войниците не го засекли 8 пъти, дори и след задействане на тревога. Беглецът успял да продължи придвижването си, след като три камери до военен пост не задействали аларма.

Разследване на инцидента е установило, че граничар, отговарящ за системите за наблюдение по крайбрежието, се е занимавал с компютърен проблем и не взел под внимание алармите, тъй като е смятал, че става въпрос за технически грешки, докато граничар на военния пост е бил разсеян от телефонен разговор.

КНДР настоява за изпълнение на петилетката без чужда помощ

КНДР настоява за изпълнение на петилетката без чужда помощ

Да се отстояват колективизмът и спазва приетият 5-годишен икономически план

Беглецът казал пред южнокорейските власти, че иска да избяга от КНДР. Избягалият е разкрил, че е рибар на около 20 г. Има информация, че той вероятно се е опитал да се предаде на цивилни в Южна Корея, тъй като се е опасявал, че граничарите веднага ще го върнат на КНДР.