Официалният вестник на Северна Корея в сряда призова за по-големи усилия за реализиране на самостоятелна икономика без външна помощ на фона на борбата за постигане на ключовите 5-годишни цели, разкрити на партийния конгрес миналия месец, предаде "Йонхап".

"Когато се сблъскваме с трудности в процеса на постигане на нашите задачи, не трябва да разчитаме на помощ отвън или отгоре, а по-скоро да решаваме проблемите в тясно сътрудничество със сектора на производството, изследванията и развитието", се казва в редакционна статия на "Родонг Синмун", органът на управляващата партия на Севера.

Документът подчертава значението на сътрудничеството между различни сектори в икономиката и предупреждава срещу специализацията и централизма, които подкопават колективистичния социализъм. В отделна статия вестникът призовава висшите служители да работят с по-голяма всеотдайност и отговорност, тъй като високият им статус е знак за голямо доверие и очаквания.

Ким: Северна Корея трябва да укрепи ядрения си потенциал

Ким: Северна Корея трябва да укрепи ядрения си потенциал

На закриването на партийния конгрес

Северна Корея засили призивите си да бъде независима от външна помощ в икономическото си развитие от началото на миналата година, тъй като лидерът Ким Чен-ун изрази разочарование от малкия напредък в облекчаването или отмяната на санкциите на фона на заразените ядрени преговори с Вашингтон. На осмия конгрес на управляващата Работническа партия миналия месец Ким призна, че не е постигнала предишните петгодишни цели за развитие на страната и представи нов петгодишен план, фокусиран върху самообладанието.

Изглежда, че Северът търси реалистични начини за постигане на самостоятелна икономика сред множество предизвикателства, включително продължаващата борба с коронавируса, опустошенията, причинени от тайфуните и икономическите проблеми от глобалните санкции.

80% спад на търговията между КНДР и Китай през 2020 г.

80% спад на търговията между КНДР и Китай през 2020 г.

Китай е основният съюзник на Северна Корея