Севернокорейският лидер Ким Чен Ун критикува кабинета си за липса на иновации и стратегия при изготвянето на цели за новия петгодишен икономически план, съобщиха държавните медии в петък. Управляващата работническа партия завърши четиридневното си пленарно заседание в четвъртък, където Ким също така очерта своята визия за междукорейските въпроси и отношения с други страни, както и правилата на партията и кадровите въпроси, предаде "Ройтерс".

След като икономиката оглави дневния ред, Ким прегледа плановете за действие за новата си петгодишна стратегия, изправена пред международни санкции, продължително затваряне на границите и намалена външна помощ на фона на пандемията от коронавирус. Той обвини кабинета в изготвяне на планове, които не се развиват значително в сравнение с предишните и които са се провалили изключително много във всеки сектор.

Ким Чен-ун призна провала на икономическата петилетка на партията

Ким Чен-ун призна провала на икономическата петилетка на партията

Очакват се промени сред ръководството

Той също така призова за засилена самостоятелност и местно производство на стоки и материали, каза KCNA, след като търговията с Китай, която представлява около 90% от пратките от и до Северна Корея, спадна с над 80% миналата година поради COVID-19. Партията обсъди и кадрови промени, като повиши външния министър Ри Сон Гуон в политбюро малко след като го възстанови като заместник-член на могъщия управителен орган.

Припомняме, че през януари Ким призна, че са допуснати грешки при изпълнението на плановете за икономическо развитие в почти всички сфери. Той определи последните пет години като "най-лошото от най-лошото" време за страната. Една вероятна причина за признанието е, че страната е в тежко състояние и наистина не може да скрие или да отрече истината, която е очевидна за всички. Пхенян осъзна необходимостта от отмяна на някои санкции, ако иска да развие икономиката си, отбелязват анализатори, но за момента не показва готовност да спре ядрената и ракетната програма. Вместо това Ким определи САЩ като основния враг на КНДР и се закани да увеличи ядрения арсенал на държавата. Той разкри и планове за завършване изграждането на ядрена подводница, както и списък с целите за създаването на различни оръжия.

Ким Чен-ун подготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Ким Чен-ун подготвя конгреса за приемане на новата петилетка

Лидерът на КНДР Ким Чен-ун председателства среща на Политбюро