Бившият македонски премиер Никола Груевски бе заснет от журналисти в ресторант в унгарската столица Будапеща, предаде агенция МИА. Той отказал да отговаря на журналистически въпроси.

"Беглецът" е бил сниман от репортери, които след това го причакали да излезе от ресторанта и се опитали да вземат интервю. Груевски обаче мълчаливо се качил в колата си и заминал.

Отбелязва се, че Груевски се намира в Будапеща от месец, след като избяга от страната си, за да не излежи издадената му присъда.

Припомняме, че казусът обтегна отношенията между Македония и Унгария, която прие Груевски и му даде убежище.

Груевски остана без депутатски имунитет

Груевски остана без депутатски имунитет

62-ма депутати гласуваха "за"

Той бе осъден на две години затвор по обвинение в корупция, но избяга в Унгария на 13 ноември, след като в Македония беше издадена заповед за ареста му, за да изтърпи присъдата си

Албания и Черна Гора също трябваше да дават обяснения защо и как Груевски е преминал през границите им.

България също бе намесена заради спекулациите, че почетният лидер на ВМРО-ДПМНЕ е пътувал с български документи за самоличност. Това по-късно бе опровергано.

Заев: София не е търсила съдействие по разследването за българските документи

Заев: София не е търсила съдействие по разследването за българските документи

Заев коментира и други теми

ЕС се намеси в спора и поиска обяснение от Будапеща по случая.

Премиерът Зоран Заев подчерта преди дни, че Скопие продължава да настоява Унгария да го върне. Министър-председателят определи действията на Будапеща като неприемливи.

През ноември Груевски остана без депутатски имунитет след гласуване в македонския парламент без предварителни дебати по темата.

Очаква се след 2 седмици прокуратурата да представи доклад по случая, след като Черна гора и Албания предадат исканите от тях  документи.