Беларус все още е готов да посредничи за преговори в рамките на Контактната група за Донбас и смята формата на видеоконференцията за неефективен. Това заяви в неделя заместник-държавният секретар на Беларуския съвет за сигурност Владимир Арчаков за телевизионния канал Беларус-1, цитиран от ТАСС.

"Що се отнася до конфликта в Донбас, ние все още сме уверени, че той може да бъде разрешен единствено чрез дипломатически средства. Беларус не вижда алтернатива на Минските споразумения - във всеки случай няма други споразумения", каза Арчаков. "Все още сме готови да предоставим платформа за работата на групата за контакти, защото видеоформатът се превръща в някакъв практически безполезен телевизионен спектакъл."

"Окончателна загуба на Донбас": В Русия обявиха грубата грешка на Зеленски

"Окончателна загуба на Донбас": В Русия обявиха грубата грешка на Зеленски

Включване на руския сенатор Алексей Пушков

Той отбеляза, че Минск винаги е подкрепял мирните начини за разрешаване на абсолютно всички разногласия. Той също така посочи, че напоследък Украйна прави неподходящи изявления. "Бих искал да изразя мнение, че украинската страна би могла да действа по-подходящо, когато става въпрос за нас", каза Арчаков. Той подчерта, че "независимо от всичко, Беларус е готова да участва в регулирането на възникващата и ескалираща конфликтна ситуация във всякакъв формат".

По-рано ръководителят на украинската делегация в Контактната група Леонид Кравчук заяви, че платформата на Контактната група може да бъде преместена от Беларус в Швеция, ако стане невъзможно да се проведе диалог в Минск поради протестите срещу резултатите от президентските избори в Беларус, проведени през август 2020 г.

Кравчук, заяви, че сега Украйна е враг за Русия, а Беларус е лакей.

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Русия предупреди САЩ за последици от провокации в Донбас

Обсъдила е ситуацията със "западните покровители" и "Вашингтон трябва да се притеснява"