Беларус и Украйна постигнаха съгласие да засилят граничния контрол и да разширят сътрудничеството в тази сфера, съобщи беларуското Министерство на външните работи, цитирано от "Ройтерс".

Двете държави се договориха след задържането на руски наемници край Минск преди президентските избори в Беларус другата седмица.

Руските наемници в Беларус заподозрени в подготовка на терористична атака
Обновена

Руските наемници в Беларус заподозрени в подготовка на терористична атака

Равков добави, че се издирват други наемници

Външното ведомство отбелязва, че целта е да се предотвратят всякакви опити за дестабилизиране на двете държави. Съобщението на министерството е публикувано след среща с посланиците на Русия и Украйна в Беларус.

По-рано днес Минск съобщи, че задържаните са заподозрени в подготовка на терористична атака. 

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

Частните военни компании са незаконни в Беларус

Вчера беларуската агенция БелТА съобщи, че край Минск са задържани 32 наемници от частната военна компания "Вагнер". Още един наемник е арестуван в южната част на страната. Агенцията отбеляза, че задържаните са руски граждани, които са планирали да дестабилизират президентските избори.

Според агенцията групата "бойци" пристигнали в Минск в нощта на 24 срещу 25 юли и се настанила в един от хотелите, след което няколко дни по-късно се преместили в санаториум, разположен недалеч от столицата. Общо, според БелТА, 200 "бойци" са били изпратени в Беларус.

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Ново прехвърчане на искри между Русия и Беларус

Представител на беларуските служби обяви, цитиран от "Ройтерс", че 14 от наемниците са били в Източна Украйна, където украинската армия се бие срещу проруски сепаратисти от 2014 г.

Министерството на външните работи на Украйна обяви, че ще реши дали да поиска от Минск да екстрадира руските наемници.

В арестуваните е открита суданска валута и суданска карта за телефон. Според експерти вероятно мъжете са минавали транзит през Минск за Африка.

Президентът Александър Лукашенко свика спешно съвещание с членовете на Съвета за сигурност след ареста на повече от 30 руски "бойци", за които се твърди, че са искали да повлияят на изборите за президент, които са насрочени за 9 август. Той обвини Москва в "мръсни намерения".

В Държавната дума и Съветът на федерацията (долната и горната камара на руския парламент) увериха, че Русия не била заинтересована от дестабилизиране на ситуацията в Беларус.

Лукашенко управлява Беларус от 1994 г.