Държавният секретар на Съвета за сигурност на Беларус Андрей Равков съобщи, че задържаните в Минск руски наемници са заподозрени в подготовка на терористична атака. Срещу тях е образувано наказателно производство, информират ТАСС и други руски медии.

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

В Беларус задържаха 32-ма руски наемници от "Вагнер"

Частните военни компании са незаконни в Беларус

Равков добави, че се издирват други наемници.

Арестуваните са изправени пред обвинения в "подготовка на терористични действия".

Вчера беларуската агенция БелТА съобщи, че край Минск са задържани 32 наемници от частната военна компания "Вагнер". Още един наемник е арестуван в южната част на страната. Агенцията отбеляза, че задържаните са руски граждани, които са планирали да дестабилизират президентските избори.

Според агенцията групата "бойци" пристигнали в Минск в нощта на 24 срещу 25 юли и се настанила в един от хотелите, след което няколко дни по-късно се преместили в санаториум, разположен недалеч от столицата. Общо, според БелТА, 200 "бойци" са били изпратени в Беларус.

Представител на беларуските служби обяви, цитиран от "Ройтерс", че 14 от наемниците са били в Източна Украйна, където украинската армия се бие срещу проруски сепаратисти от 2014 г.

Беларус и Украйна засилват граничния контрол

Беларус и Украйна засилват граничния контрол

Целта е да се предотвратят всякакви опити за дестабилизиране

Министерството на външните работи на Украйна обяви, че ще реши дали да поиска от Минск да екстрадира руските наемници.

В арестуваните е открита суданска валута и суданска карта за телефон. Според експерти вероятно мъжете са минавали транзит през Минск за Африка.

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Лукашенко обвини Русия в "мръсни намерения" след залавянето на 32-ма от "Вагнер"

Ново прехвърчане на искри между Русия и Беларус

Президентът Александър Лукашенко свика спешно съвещание с членовете на Съвета за сигурност след ареста на повече от 30 руски "бойци", за които се твърди, че са искали да повлияят на изборите за президент, които са насрочени за 9 август. Той обвини Москва в "мръсни намерения".

В Държавната дума и Съветът на федерацията (долната и горната камара на руския парламент) увериха, че Русия не била заинтересована от дестабилизиране на ситуацията в Беларус.

Лукашенко управлява Беларус от 1994 г.