Моралното и психологическото състояние на беларуските военни е ниско и повечето от тях не искат да се бият срещу Украйна. Въпреки това има 10 000-15 000 души, които могат да участват в руската "специална операция" срещу Украйна, заяви на брифинг генерал Алексей Громов, заместник-началник на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

Според него военното ръководство на Беларус е решило да удължи до 28 ноември проверката на бойната готовност на националните въоръжени сили, включително с участието на групи офицери от руските въоръжени сили. Проверката е в ход от месец май.

Около 10 000 до 15 000 служители на беларуските сили за сигурност са готови да участват в така наречената "специална военна операция" на Руската федерация. На първо място, заради привлекателността на високите заплати", казва Алексей Громов, началник на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия.

Около 10 000 до 15 000 служители на беларуските сили за сигурност са готови да участват в така наречената "специална военна операция" на Руската федерация. На първо място, заради привлекателността на високите заплати."

ISW: Руското разузнаване готви военна провокация в Беларус

ISW: Руското разузнаване готви военна провокация в Беларус

Кремъл дава свобода на военните блогъри

Говорителят на генералния щаб заяви също, че е възможно "изостряне на ситуацията" на руско-украинската граница от 23 до 28 ноември, за което Русия подготвя своите войски.

"В същото време се предполага, че НАТО и Украйна ще искат да завземат граничните райони на Беларус и Русия", каза украинският генерал и добави, че предвид това не бива да се изключват провокации по границата.

По-рано Генералният щаб на ВСУ публикува в социалните мрежи призив към народа на Беларус, в който го призовава да не позволява страната да бъде въвлечена във войната на Русия срещу Украйна.

С нови санкции Канада притиска Беларус да спре да е "инструмент на руския режим"

С нови санкции Канада притиска Беларус да спре да е "инструмент на руския режим"

Новите мерки са насочени срещу 16 компании и 22 беларуски служители

"Не сме отговорили на нито един акт на въоръжена агресия от ваша територия. Освен това не планираме и не възнамеряваме да извършваме агресивни действия на територията на Беларус. Това е официалната позиция на Украйна", се казва в изявлението до беларусите.