Съединените американски щати играят важна роля в опитите за дестабилизиране на Беларус. Сред съседните държави Полша и Литва водят най -агресивната политика спрямо страната. Това заяви в сряда председателят на Комитета за държавна сигурност на Беларус Иван Тертел. Той направи изявлението в първия епизод на документалния сериал "Беларус срещу цветната революция", показан в сряда по беларуския телевизионен канал STV, предаде ТАСС.

Освен това, продължава Тертел, Украйна, Чехия и някои други държави, които, преследват свои вътрешнополитически цели, следват политиката на САЩ. 

За основен автор на конспирацията, режисьорите посочват старшия директор на Центъра за глобални ангажименти на Джо Байдън Майкъл Карпентър, който преди това е бил зам.- министър на отбраната на САЩ за Русия, Украйна и Евразия и съветник по външната политика на тогавашния вицепрезидент Джо Байдън.

И САЩ удариха Беларус със санкции - за нарушаване на правата и ерозия на демокрацията

И САЩ удариха Беларус със санкции - за нарушаване на правата и ерозия на демокрацията

САЩ се присъединяват към Великобритания, Канада и ЕС

Ръководителят на белоруския КГБ заяви, че 50-70 хиляди души са участвали в информационната война срещу Беларус. Минск вижда "такова тясно взаимодействие на украинските подразделения за информационна война с полски и литовски колеги, координация на ниво специалисти при извършване на конкретни информационни операции срещу Беларус с цел нанасяне на щети".

Припомняме, че в края на юли, на посещение в Белия дом бе лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановская.

Дейността на лидера на белоруската опозиция Светлана Тихановская се финансира изцяло от западните страни. Това заяви тогава официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.