Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп разглежда варианти за разбиване на военния и дипломатически съюз между Русия и Иран.

Това пише американското издание "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници от Белия дом, а също така на длъжностни лица от европейски и арабски държави, предаде ТАСС.

Целят се две неща - да се сложи край на войната в Сирия и да се придаде импулс на борбата срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").

"Ако има клин, който можем да вбием между Русия и Иран, то ние ще проучим тази възможност", каза един от източниците пред вестника.

Представителят подчерта, че администрацията на САЩ не питае никакви илюзии по повод стремежите на Русия. Но в същото време Москва не се разглежда като източник на заплаха за САЩ, както беше СССР.

"Между Русия и Иран със сигурност зее пропаст", поясни пред вестника източник от Европа, който през последните седмици участва в консултации по въпроса в Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Източникът допуска, че поставената от Вашингтон задача може да се окаже изключително трудна и да се отрази на архитектурата на отношенията на САЩ със западните партньори.

По-рано Доналд Тръмп заяви в интервю за "Фокс нюз", че има намерение да въздейства на Иран с помощта на санкции. Той нарече Ислямската република "терористична държава номер едно".