Белият дом обмисля да отмени забраната за пускане в страната на граждани на други държави, които наскоро са били в Бразилия, Великобритания, Ирландия и други 26 европейски страни. Това разкриха пред "Ройтерс" петима източници.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп наложи забраната заради пандемията от коронавирус. Източниците поясниха, че не се обсъжда отмяна на забраната за влизане на територията на САЩ на хора, които наскоро са били в Китай и Иран.

Планът е подкрепен от членовете на кризисния щаб за борба с коронавируса към Белия дом, здравни специалисти и други федерални агенции, но Тръмп все още не е взел окончателно решение и не се знае кога може да го направи.

Няма коментар от американската администрация.

Covid-19 нанесе безпрецедентен удар върху въздушния транспорт

Covid-19 нанесе безпрецедентен удар върху въздушния транспорт

Приходите на самолетните компании ще се свият с 60%

Много представители на администрацията споделят мнение, че ограниченията повече не правят смисъл, тъй като повечето държави по света не са засегнати от такава забрана. Освен това отмяната на ограниченията ще помогне на закъсалите американски авиопревозвачи, след като международното пътуване се срина със 70%.

Тръмп може и да не отмени ограниченията заради високия брой на случаите на коронавирус в Европа. Една потенциална пречка е фактът, че европейските страни вероятно няма да вземат незабавно разрешение за пускане на американски граждани на Стария континент.

Американските ограничения за пристигащи от Европа са в сила от средата на март, а за тези от Бразилия - от май. Тръмп наложи забрана за пристигащи от Китай на 31 януари и добави Иран през февруари.