Така наречената автономна зона, обявена от протестиращите в един от централните райони на Сиатъл, щата Вашингтон, окончателно е премахната от полицията, съобщи говорителят на Белия дом Кейли Макенани.

"Радвам се, да уведомя всички, че Сиатъл е освободен. Автономната зона на Капитолийския хълм... беше неуспешен експеримент на демократите и радикалната левица, който продължи четири седмици", обясни тя.

Полицията в Сиатъл по-рано задържа няколко десетки души по време на разпръскването на протестиращите от "автономната зона". Полицията започна да разпръсква протестиращите след постановление на кмета на град, наскоро в сблъсъци между граждани вътре в "автономната зона" и до нея загинаха двама тийнейджъри, няколко души бяха ранени.

Операцията за разчистване на протестиращите в централния квартал на града започна рано в сряда сутринта, като в нея участваха до 100 полицаи. В постановлението на кмета се приема, че всички протестиращи, които са в "автономната зона", нарушават извънредната ситуация.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп многократно е наричал протестиращите в Сиатъл анархисти и терористи. Той също така критикува Деркан и губернатора на Вашингтон Джей Инсли, че бездействат. В интервю за Fox News Channel от 11 юни Тръмп каза, че Сиатъл може да бъде върнат към нормалност само с участието на Националната гвардия на САЩ.

Как се появи "автономната зона" в центъра на Сиатъл

Как се появи "автономната зона" в центъра на Сиатъл

Шест градски квартрала бяха в ръцете на демонстранти, преди кметът да обяви премахване на зоната