Време е да разрешите спора със Сърбия. Призивът отправи Белият дом към косовския лидер, информират радио "Свободна Европа" и ДПА.

Джон Болтън, съветникът по въпросите на националната сигурност на Белия дом, призова Косово и Сърбия да използват възможността за уреждане на дългогодишните спорове и да се насочат към членство в ЕС.

Косово към САЩ: По-скоро правителството пада, отколкото новите мита

Косово към САЩ: По-скоро правителството пада, отколкото новите мита

Прищина бе подложен на натиск и от ЕС да премахне митата за Сърбия и Босна

"Сега е моментът Косово и Сърбия да постигнат споразумение", написа Болтън в "Туитър" след среща с косовския президент Хашим Тачи в Белия дом.

"САЩ са готови да помогнат на двете страни да постигнат тази историческа цел", добави той.

Тачи също изрази оптимизъм в социалната мрежа след срещата. Той благодари на Болтън за "пълната подкрепа за Косово, която е получил от тази администрация".

Защо Косово вдигна драстично митата върху сръбските стоки?

Защо Косово вдигна драстично митата върху сръбските стоки?

Косовските граждани посрещнаха възторжено новината...

"Ние сме съгласни, че има историческа възможност за диалог, която не трябва да бъде пропускана от двете държави", подчерта косовският лидер и допълни, че това ще помогне на Косово по пътя към НАТО, ЕС и ООН.

По-рано тази седмица Тачи се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон. Помпео призова Прищина да отмени наложените 100% мита върху внос от Сърбия в отговор на кампанията на Белград да се блокира присъединяването на Косово към Интерпол.