Най-малко трима служители на руското военно разузнаване ГРУ са пътували до Барселона през периода 2016-2017 г. преди незаконния референдум за независимост в Каталуния, показва разследване на групата Bellingcat, проведено съвместно с испанския вестник "El Pais" и Civic Media.

"Най-малко трима служители на руското ГРУ са пътували до Барселона от ноември 2016 г. до декември 2017 г.", се казва в съвместна публикация на разследващите.

Посочва се, че става дума за служителите секретното "подразделение 29155" Денис Сергеев, Алексей Калинин и Михаил Опришко.

Сергеев е посетил Барселона няколко пъти, като понякога е използвал за прикритие фамилията Федотов. Последното му посещение е на 29 септември 2017 г., два дни преди референдума.

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев е ръководил от Лондон отровителите на Скрипал

Данни от мобилния му телефон...

Припомняме, Сергеев/Федотов е ръководил покушението срещу Скрипал и е замесен в отравянето на Емилиян Гебрев.

На 14 декември 2016 г. Алексей Калинин, който се смята за най-активния от агентите на ГРУ, е пристигнал в Барселона под името Алексей Никулин - месец след пристигането на Сергеев.

Калинин е засичан не само в Европа, но и в Китай, Турция, Израел и Дубай.

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Свързаха отровителя на Гебрев и Скрипал с армията „Вагнер“ и преврата в Черна гора

Офицерът от ГРУ Денис Сергеев...

Третият руски шпионин Михаил Опришко е пристигнал в Барселона през декември 2017 г., след като на 27 октомври същата година испанското правителство пое директно управлението на Каталуния заради приетата от местния парламент декларация за независимост.

Към момента не е изяснено колко време е останал Опришко в Испания.

Според източници от испанските дипломатически кръгове, испанското правителство отдавна е подозирало Русия, че се намесва във вътрешните работи на Испания.

Испания разследва руска намеса в Каталуния

Испания разследва руска намеса в Каталуния

Москва подкрепя сепаратистите, според разузнавателна информация…

"От пролетта на 2018 г. и след случая Скрипал, британските и американските служби предоставяха информация за няколко дестабилизиращи операции, предприети от руснаците на Запад, включително в Испания, като вниманието им е било съсредоточено именно върху Каталуния", коментира един от събеседниците на разследващите.

Националният съд на Испания, както беше съобщено по-рано, разследва намеса на руските спецслужби в провеждането на референдума в Каталуния през 2017 г.