Бен Уолъс напуска поста министър на отбраната на Обединеното кралство. Вниманието вече се насочва към това кой е следващият, пише "Политико".

Уолъс, чиято международна репутация беше подсилена от войната в Украйна, обяви в интервю за Sunday Times, че ще подаде оставка като началник на отбраната и в крайна сметка ще напусне изцяло британската политика.

Борбата за замяната му вече започна - видни тори знаят добре, че ръководенето на Министерството на отбраната по време на война може да направи чудеса за вашата репутация.

Ето кои са претендентите, сред които ще е следващият отговорник за отбраната на Обединеното кралство.

Джон Глен

Голяма част от управлението на Уолъс бе белязано от напрежение между Министерството на отбраната - настояващо за увеличаване на капацитета - и бюрократи в Министерството на финансите, решени да държат под контрол многомилиардния бюджет за отбрана на страната.

Премиерът Риши Сунак винаги би могъл да разреши това напрежение, като... инсталира един бюрократ и в Министерството на отбраната.

Едно име в кадър е Джон Глен, който понастоящем е втори по длъжност след Джереми Хънт в Министерството на финансите.

Политик от кариерата без военен опит, Глен служи лоялно на Тереза Мей и след това на Борис Джонсън на младши министерски позиции, преди да поеме най-старшия си ангажимент досега при Сунак.

Издания, включително вестник Sun, съобщават, че Глен напоследък проявява интерес към всички неща, свързани с отбраната. Наскоро той беше изпратен в ефира, за да коментира от името на правителството, когато шефът на Вагнер Евгений Пригожин предизвика краткотраен бунт в Русия.

Джеймс Хипи

Като вторият най-високопоставен политик в министерството на отбраната, Хипи често замества Уолъс.

Хипи също призна и зае страната на Министерството на отбраната в споровете с Министерството на финансите, като посочи "стабилен обмен" относно финансите зад затворени врати. Някои доклади сочат, че Хипи би бил изборът на Уолъс за поста.

Хипи служи в администрацията от 2019 г., първо като министър на обществените поръчки, преди да бъде повишен в командването на въоръжените сили през 2020 г.

За кратко му е дадено разрешение да присъства на кабинета по време на краткото премиерство на Лиз Тръс. Хийпи каза, че ще подаде оставка от този пост, ако Тръс се откаже от обещанието си да вдигне разходите за отбрана на Обединеното кралство до 3 процента от БВП до 2030 г. - ангажимент, който Сунак оттогава е нарушил.

Подобно на Уолъс - и за разлика от четиримата предишни министри на отбраната преди него - Хипи има военен опит, нещо, което обикновено се счита за предимство за работата.

Пени Мордаунт

Лидерът на Камарата на общините Пени Мордаунт е била министър на отбраната преди - макар и за кратко.

Мордаунт бе повишена в през май 2019 г., но бързо беше уволнен от Борис Джонсън, когато той замени Тереза Мей на Даунинг стрийт два месеца по-късно.

Оттогава тя засили репутацията си на възможен бъдещ лидер, включително като завърши на трето място в едно от миналогодишните конкурси за лидерство на консерваторите и след това като изигра водеща роля в коронацията на крал Чарлз III. Мордаунт представлява Северен Портсмут, седалище със силно военноморско присъствие и е служила в Кралския военноморски резерв.

Въпреки това, след като вече се съпротивляваше да й даде старша роля, Сунак може да не иска да подсили допълнително потенциален съперник.

Джеймс Клевърли

Външният министър е в рамката за поста на Уолъс - въпреки че подобен ход би бил ефективно понижение от една от големите държавни служби на Великобритания.

Подобно на Уолъс, репутацията на Клевърли беше подобрена от конфликта в Украйна.

Той е вътрешно популярен въпреки многобройните воюващи фракции на консерваторите и се смята, че помага за подобряване на отношенията между Обединеното кралство и ЕС.

Преместването му в отбраната обаче би отворило голямо свободно място, което Сунак може да иска да избегне във външното министерство.

Том Тугендхат

Министърът на сигурността не си навреди, като участва в първото от състезанията за лидерство на консерваторите през 2022 г.

Преди това председателят на влиятелната комисия по външни работи на Камарата на общините - където той зае ястребова позиция по отношение на Китай - Тугендхат получи министерска работа при Тръс и получи доверие да остане при Сунак.

Освен това има богат военен опит, след като е служил в Ирак и Афганистан. Остава военен резервист.

Въпреки това, ролята на висш министър на отбраната в кабинета може да се разглежда като твърде голям скок за някой с по-малко от година опит в министерството.

Ан-Мари Тревелиан

Тревелиан има предишен опит като министър на отбраната и остава лоялен министерски помощник на всеки министър-председател на торите от Борис Джонсън нататък - въпреки че два пъти беше отстранена от кабинета.

Първият път е през 2020 г., когато Джонсън премахна министерството на международното развитие - измествайки Тревелиан от това да оглави собствено министерство. Когато Сунак пое поста миналата година, той понижи Тревелиан от ролята й на транспортен секретар до младши министерски пост във външното министерство.

Но ако иска да се реваншира, името на Тревелиан е споменато като една от опциите за ролята на Уолъс.

Джони Мърсър

Откровеният Джони Мърсър рядко сзлиза от заглавията. Военен ветеран, депутатът от Плимут отдавна води кампания за подобряване на живота на военните ветерани - и има безпрепятствен подход към социалните медии.

Той напусна правителството на Борис Джонсън на фона на спорове около наказателното преследване на войници, служили в Северна Ирландия, но се върна отново към доклада на министъра на ветераните под ръководството на Сунак.

Неговите чести шумни критики към последните трима предишни консервативни премиери - включително Тръс, когото съпругата на Мърсър описа като "малоумен", след като беше уволнен от бившия премиер - може да разубедят Сунак да даде на Мърсър най-високата му роля досега.