Лидерът на партия "Синьо и бяло" Бени Ганц обеща да наложи израелския суверенитет над Йорданската долина след изборите, пише "Таймс ъв Израел".

"Йорданската долина е източният отбранителен щит на Израел при всеки бъдещ сценарий", каза той по време на обиколка в района и подчерта, че правителствата са направили голяма стратегическа грешка.

Ние гледаме на това парче земя като на неразделна част от Израел и след изборите ще работим за прилагане на суверенитета над Йорданската долина. Ще направим това в съгласие на национално ниво и в координация с международната общност, обяви Ганц.

Малко преди изборите през септември премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че незабавно ще наложи суверенитет над Йорданската долина - ¼ от Западния бряг - след формирането на ново правителство.

Ганц също се оплака от решението през миналата година да се върнат територии по границата с Йордания, след като кралството отказа да удължи 25-годишния наем, договорен като част от мирното споразумение между държавите от 1994 г.

Бени Ганц се закани, че няма да има други инциденти като този.

Премиерът Нетаняху веднага отговори на Бени Ганц.

Защо чакаш след изборите, ако е възможно да се наложи суверенитетът над Йорданската долина? Бени Ганц, очаквам да ми отговориш тази вечер, призова министър-председателят.