Германският външен министър Аналена Бербок призова световната общност да изпрати ясен сигнал за край на войната почти една година след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, съобщава Германското правителство.

Бербок изнесе речта си по искане на Украйна като последен редовен оратор преди гласуване на резолюция. Вотът се разглежда като глобален тест за настроенията относно войната на Путин за Украйна.

Планът за мир е изложен в Хартата на ООН, коментира Бербок:

"Тази война отвори зейнали рани по света. Семейства на всички континенти, които не могат да свързват двата края поради растящите цени на храната и енергията.

Мисля, че всички те - и повечето от нас тук - са съгласни с едно просто нещо: искаме това страдание да спре. В Украйна. И в световен мащаб. Искаме тази война да свърши. Искаме мир.

И хубавото е, че имаме мирен план точно тук пред нас. Нарича се - Хартата на ООН. Неговите принципи, които важат за всяка държава, са много прости: Суверенно равенство. Териториална цялост. И неизползването на сила.

Ето защо пътят към мира също е много ясен: Русия трябва да изтегли войските си от Украйна. Русия трябва да спре бомбардировките. Русия трябва да се върне към Хартата на ООН.

Всеки един от нас тук днес има възможност да допринесе за този мирен план. Като кажа на агресора да спре. Като изясни, че това не е мир - ако агресорът каже на жертвата си просто да се откаже. Че не е мир - ако един агресор бъде възнаграден за безмилостното си насилие. Това би противоречало на самата същност на нашия Устав на ООН. Това няма да означава мир, а повече насилие. Ето защо ние подкрепяме правото на Украйна да се защитава, както е заложено в член 51 от Устава на ООН.

Някои от вас току-що казаха, че въоръжавайки Украйна, наливаме масло в огъня. Позволете ми да ви попитам много честно: Защо, за бога, бихме искали да правим това?

Ние не искахме тази война. Ние не избрахме тази война. Ние също бихме предпочели да съсредоточим всяка част от нашата енергия и парите си върху ремонта на нашите училища, върху борбата с климатичната криза, върху укрепването на социалната справедливост.

Но истината е: ако Русия спре да се бие, тази война свършва. Ако Украйна спре да се бие, Украйна свършва.

Човешкото страдание ще продължи: отвличания, изнасилвания, мъчения. Деца, които броят до 45 всеки ден, за да спасят живота си. Глобалната следа от опустошение на войната ще продължи: инфлация, енергиен недостиг, глад.

Ето защо днешният вот е за цялото ни бъдеще. Днес всеки един от нас трябва да избере.

Да стоим изолирани с потисника - или да се обединим за мир. Да мълчим - или да защитим нашата Харта на ООН. За да може Хартата да ни защити."

Китай: Изпращането на оръжия няма да донесе мир

Китай: Изпращането на оръжия няма да донесе мир

Международната общност трябва да обедини усилията си за провеждане на мирни преговори