Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер благодари на САЩ за подкрепата им по време на обединението на Германия. Той обяви това по време на реч в американския град Бостън, но намекна, че Берлин повече не може да се осланя на Вашингтон при президента Доналд Тръмп по същия начин като в миналото, информира ДПА.

По време на реч в Гьоте-институт в Бостън по повод 30 г. от падането на Берлинската стена, Щайнмайер заяви, че Германия е задължена на САЩ "за обединението и свободата си".

"Ние сме и ще останем дълбоко свързани с тази Америка. Благодаря ви, Америка", обяви ентусиазирано Щайнмайер.

Но той подчерта различията в сътрудничеството с настоящата американска администрация в сравнение с администрацията на САЩ, когато Германия се обедини.

"Онази Америка винаги беше ангажирана с подкрепата за обединена Европа. Онази Америка искаше реално партньорство и приятелство с взаимно уважение. Много от това днес не изглежда очевидно", смята Щайнмайер.

Като част от визитата си в САЩ Щайнмайер планира днес да се срещне с бившия държавен секретар Джон Кери.

Посещението в Бостън е втората визита на Щайнмайер в САЩ, откакто пое поста. Той обаче не е бил гост на Белия дом.

На 9 ноември Германия отбелязва 30 г. от падането на Берлинската стена, което доведе до обединението на бившите Източна и Западна Германия на 30 октомври 1990 г.