Германия настоява за нова система за охрана на външните граници на ЕС, съобщава Ройтерс.

Вътрешният министър на страната очаква Европейската комисия да предложи нови правила за защита на границите на Общността, което може да означава Европейската гранична агенция Фронтекс да поема контрол над границите, когато правителството на страна не успее да защити границите си.

Томас де Мезиер говори преди срещата на вътрешните министри на ЕС в Брюксел, където се очаква да бъдат обсъдени няколко теми, включително как да се защити Шенгенската система в рамките на ЕС и затрудненията на Гърция да контролира безпрецедентния мигрантски натиск.

Призовавайки за засилване ролята на Фронтекс, Мезиер изтъкна, че очаква такива мерки да бъдат поместени в предложения на Европейската комисия, които се очаква да бъдат представени на 15 декември.

Комисията трябва да излезе с предложение с основната цел, когато страна не изпълнява ефективно задълженията си да защитава външните граници, то това да бъде предприето от Фронтекс, каза той пред журналисти.

Говорител на Комисията заяви, че тя ще излезе с предложение за европейските граници и бреговата охрана на 15 декември.

Вчера Гърция е отправила молба към Фронтекс за оказване на помощ. Комисията приветства решението на Атина.

Австрия обяви, че Гърция най-накрая е поела отговорност за защита на европейската външна граница. Според Виена това е важна стъпка в правилната посока.