Изграждането на израелски селища не трябва да подкопава усилията за подновяване на мирните разговори с палестинците. Това заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс.

Вчера на международна конференция в Париж представителите на около 70 държави предупредиха, че нито палестинците, нито Израел трябва да предприемат едностранни действия.

В декларация след края на срещата делегатите потвърдиха ангажимента си за решението за две държави - Израел и Палестина. Но те не разкритикуваха Доналд Тръмп, който предложи американското посолство да бъде преместено от Тел Авив в Йерусалим.

Щайнмайер добави, че сигурността на Израел също е важна.

Волята на страните трябва да доведе до резултати, което означава, че Израел и Палестина могат мирно да съжителстват в Близкия изток, каза германският топ дипломат пред журналисти преди среща на европейските външни министри в Брюксел.

"Всеки е наясно, че ситуацията със сигурността в Израел е част от това, също така и фактът, че базата за такива преговори не може да бъде подкопавана от строителството на селища. Трудно е, но няма алтернатива", добави той.

На конференцията вчера нямаше представители на Израел и Палестина.