Германия почете с минута мълчание паметта на загиналите в опит да преминат Берлинската стена. Днес се навършват 50 г. от изграждането на зловещия символ на Студената война, припомнят световните агенции.

На 13 август 1961-ва година тогавашната източногерманска столица Берлин осъмва разделена на две със заграждение от бетон, бодлива тел, наблюдателни кули и системи за автоматично откриване на огън.

Всичко това става с подкрепата на съветския лидер Никита Хрушчов, а официалното обяснение е, че източната част трябва да бъде защитена от западни шпиони. Истинската причина обаче се крие във факта, че Студената война е в разгара си, ГДР буксува в своето икономическо развитие, а нейни добре подготвени кадри вече бягат на Запад.

Тогавашният комунистически лидер на ГДР Валтер Улбрихт възхвалява стената:

Тук, на Бранденбургската врата, работническата класа на ГДР, заедно с нашите съюзници, положи основите на мира, припомня думите му БНР.

За 28-те си години съществуване Берлинската стена надхвърли материалното изражение на Желязната завеса. Тя раздели не само Берлин, но и цяла Европа.

В церемоните в Берлин взеха участие германският президент Кристиан Вулф, израсналата в Източна Германия канцлер Ангела Меркел, кметът на столицата Клаус Воверайт.

Стената вече е история, но ние не трябва да я забравяме, посочи в словото си градоначалникът на Берлин, цитиран от БиБиСи.

Говорейки пред Мемориала на ул. Бернауер, прекъсната на две от стената, Воверайт каза още, че Берлин си спомня най-тъжния ден в новата си история.
Наша обща отговорност е да съхраним спомените живи и да ги предадем на следващото поколение, за да запазим свободата и демокрацията, и за да направим всичко необходимо подобна несправедливост да не се повтори никога повече, подчерта кметът на Берлин.


1961 година - източногермански офицер следи издигането на стената

Федералният канцлер Ангела Меркел от своя страна заяви, че датата 13 август ни заставя както в Германия, така и в глобален мащаб да се обявяваме твърдо и да подкрепяме свободата, демокрацията, човешките права и човешкото достойнство.

Голяма част от моя живот мина под разделението на Германия и мрачната сянка на Берлинската стена, посочи тя и добави, че тези преживявания са оставили дълбок отпечатък както върху нейната лична съдба, така и върху съдбата на милиони германци.

Броят на убитите в опит да преминат стената остава неизяснен. Със сигурност обаче най-малко 136 души са загинали. Различни организации обаче увеличават черната статистика до поне 700 жертви. Имената на всички обявени убити бяха изчетени през нощта в близост до мемориала, допълва БиБиСи.