Европа и САЩ трябва да се противопоставят на Техеран относно ракетната програма на Ислямската република и на участието на страната в сирийската гражданска война, но ядрената сделка от 2015 г. трябва да бъде запазена.

Това заяви германският външен министър Зигмар Габриел, цитиран от "Ройтерс".

Преди среща с колегите си от Иран, Великобритания, Франция и ЕС, Габриел подчерта, че САЩ са прави да изразяват тревогата си от стратегията на Иран в Близкия изток.

Но той изтъкна: "Ние трябва да отделим двете неща едно от друго: искаме да запазим ядреното споразумение с Иран...и ролята, която Иран има в региона".

"Искаме да разговаряме с Иран за ролята си в региона, която е повече от проблематична", отбеляза Габриел, имайки предвид влиянието на държавата в Йемен, Сирия и Ливан.

Преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да вземе решение дали да върне санкциите срещу Иран и да наложи петролно ембарго шефът на ЕС за външната политика Федерика Могерини организира среща, за да изпратят послание на Вашингтон с показване подкрепата си за ядрената сделка, казаха дипломати и официални представители.

Преди срещата британският външен министър Борис Джонсън нарече ядрената сделка "важно споразумение, което прави света по-безопасен".