Противопожарната служба на Австралия предупреди за най-опасните горски пожари в историята на страната. Нов Южен Уелс - най-населеният щат - е изправен пред безпрецедентна катастрофа, пише "Гардиън".

В момента в щата са регистрирани 60 горски пожара, като 40 са извън контрол. Има близо 50 пожара в Куинсланд, а също така властите се борят с огнена стихия в Западна и Южна Австралия.

Две жертви на пожарите в Австралия

Две жертви на пожарите в Австралия

Властите се борят с огнената стихия

В Нов Южен Уелс до момента пожарите са отнели живота на трима души, а повече от 150 жилища са унищожени. Щатът изпитва екстремна и постоянна суша. Големите пожари са в резултат на високите температури, над 30 градуса по Целзий, и силни ветрове. Около 1300 пожарникари от цялата страна ще се включат в опитите за потушаване на пожарите.

В същото време федералното правителство отказва да обсъди връзката на климатичните промени със зачестяващите пожари в страната.

По-рано премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклиан предприе безпрецедентна мярка с обявяването на извънредно положение, което ще остане в сила през тази седмица.

В един момент в петък, седмици преди традиционния сезон на пожарите в Австралия, бяха регистрирани 99 пожара извън контрол в щата, включително 17, които се разглеждаха като заплаха за хората. През тази година пожарите са унищожили 850 000 хектара площ в щата - зона, която е пет пъти по-голяма от размера на Голям Лондон - и три пъти повече от всичко унищожено през последния сезон на пожарите. Хиляди хора са евакуирани от домовете им, а стотици училища са затворени.

Безпрецедентен брой горски пожари в Австралия

Безпрецедентен брой горски пожари в Австралия

"Намираме се в неизследвана територия"

От пожарната в Нов Южен Уелс обявиха, че тази седмица щатът е изправен пред най-опасните пожари в историята на тази страна, като отбелязаха, че лятото все още не е започнало.

Пожарите се дължат на фактори като температурата, влажността, вятъра и сушата. Австралийците са предупредени, че пожарите при такива условия, в някои случаи, е невъзможно да бъдат локализирани. Хората в опасните зони са принудени да се евакуират.

Трима души загинаха на северното крайбрежие на Нов Южен Уелс през уикенда. Двама души загинаха при два случая с изгорели автомобили, очевидно при опит да избягат от бързо разрастващата се стихия. 69-годишна жена е открита в безсъзнание, със сериозни изгаряния. Тя е била приета в болница в Сидни, но по-късно е починала.

В същото време политиците отказват да отговарят на въпроси дали климатичните промени са фактор за пожарите. Консервативното правителство на страната е критикувано за бездействието си в борбата срещу климатичните промени. Въглеродните емисии в Австралия продължават да се увеличават, като са достигнали рекордни нива през миналата година. Правителството уверява, че ще изпълни ангажиментите си към Парижкото споразумение, но това се поставя под въпрос от учените.