Безпрецедентен брой камиони със стоки се опитват да влязат от Франция във Великобритания две седмици преди Лондон да напусне единния пазар. Големи опашки има край Кале, съобщиха френските власти, цитирани от АФП.

Трафикът е изключително натоварен и в двете посоки.

Великобритания и САЩ близо до споразумение за намаляване на митата

Великобритания и САЩ близо до споразумение за намаляване на митата

Това обяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър

ЕС и Великобритания продължават преговорите за търговско споразумение. Все още не е ясно дали двете страни ще се договорят преди Обединеното кралство да напусне единния пазар и митническия съюз на 31 декември. Днес Европейският парламент обяви, че крайният срок за споразумение е неделя, тъй като няма да имат достатъчно време за разглеждане на евентуални договорености и тяхното ратифициране.

До днес на обяд имаше над 5-километрова опашка от камиони, които чакат за достъп до Английския канал, обяви репортер на осведомителната агенция.

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя
Обновена

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя

Ние ще се подпишем само под споразумение, което защитава интересите и принципите на ЕС

"Вчера (сряда) бе рекорд", коментира Франсоа Шира, местен представител, който отговоря за приготовленията във връзка с Брекзит.

Той поясни, че в сряда 9000 камиона със стока са се опитали да стигнат до Англия, като нормално чакат 5000-6000 камиона.

Трафикът само се увеличава. Много тежкотоварни автомобили не успяха вчера, паркираха наблизо и тази сутрин се опитаха да преминат, подчерта Шира, което по думите му веднага довело до задръстване и невъзможност да регулират трафика.

Тази сутрин ситуацията е много сложна за управляване, поясни той. Според него проблемът се усложнява и от това, че са зачестили опитите на мигранти да се качат на камионите и нелегално да се прехвърлят на територията на Великобритания. Полицията е предотвратила повече от 2300 такива опита само в сряда, което пък води до проверка на всички камиони.

"Омагьосан кръг", добави представителят и предупреди, че операторът "Евротунел" е предупредил, че днес се изчаква по 8 часа.

Задръстванията не са само на френската страна, има проблеми и на английската страна, където се чака между 15 и 20 часа повече от обикновено.