Великобритания и САЩ се надяват да постигнат споразумение за намаляване на търговските мита, обяви търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър, цитиран от "Гардиън".

В интервю за Би Би Си търговският представител на администрацията на Доналд Тръмп каза, че води разговори с британския министър за международната търговия Лиз Тръс, които могат да доведат до отмяна на наложените от САЩ мита върху стоки, включително и шотландско уиски.

Сделка само ако запазите забраната за хлорираните пилета, предупреди ЕС Лондон

Сделка само ако запазите забраната за хлорираните пилета, предупреди ЕС Лондон

Този ход има за цел да защити износа на европейско месо

"Надявам се, че може да постигнем някакво споразумение. Нямаме много време", подчерта той.

Преди дни Великобритания премахна митата на ЕС върху самолети, произвеждани от Boeing, влизайки в сблъсък с останалата част от Общността с надежда да успее да договори бързо търговско споразумение с Вашингтон.

САЩ и ЕС отдавна са в спор за отпусканите субсидии за Airbus и Boeing.

Джонсън пред Пенс: Великобритания не се интересува от хлорираните пилета на САЩ

Джонсън пред Пенс: Великобритания не се интересува от хлорираните пилета на САЩ

Джонсън и Пенс се срещнаха на "Даунинг стрийт" като част от европейския тур на американския вицепрезидент

ЕС наложи ответни мита върху американски износ за 4 милиарда долара след решение на Световната търговска организация, че САЩ незаконно са отпускали държавна помощ на Boeing. По-рано организацията също отсъди, че ЕС, конкретно Великобритания, Франция и Германия, е отпускал незаконна държавна помощ на Airbus. В резултат на това САЩ наложиха 25% мито върху британски стоки.

Но американският търговски представител намекна, че решението на Лондон да отмени митата заради случая с Boeing не е достатъчно и не се разглежда като отстъпка, защото след като напусне ЕС, Обединеното кралство няма да има право да налага ответни мита на САЩ.

ГМО и хлорираните пилета пречат за търговска сделка между САЩ и Великобритания

ГМО и хлорираните пилета пречат за търговска сделка между САЩ и Великобритания

Според високопоставен министър търговският пакт "никога няма да се осъществи"

Търговските преговори между САЩ и Великобритания не обхващат само държавните субсидии и самолетостроенето.

САЩ отдавна се опитват да получат по-голям достъп до британското селско стопанство, въпреки че през ноември британското правителство обяви, че няма да позволи внос на хлорирани пилета от САЩ или телешко с хормони на рафтовете в магазините на Острова.

САЩ трябва да получат допълнителен достъп до земеделския пазар във Великобритания, това е важна част, всяка страна да получи нещо, смята Робърт Лайтхайзър.

По думите му има сложни технически въпроси, по които трябва да се работи, но той смята, че това е в последната фаза от преговорите. Американският представител вярва, че могат да бъдат разрешени до 2-3 седмици.