Европейският съюз ще поиска от Великобритания да запази забраната за продажба на хлорирани пилета като цена за търговско споразумение с Брюксел, пише "Гардиън".

Този ход има за цел да защити износа на европейско месо и да създаде пречка на преговорите между Лондон и САЩ за търговско споразумение.

По препоръка на Франция е включена клауза в мандата на Европейската комисия за преговорите с Великобритания. В нея се казва, "Гардиън" се позовава на копие на непубликуван документ, че двете страни трябва да поддържат санитарното качество на продуктите в хранителния и земеделския сектор.

Параграфът "Околна среда и здраве" е включен в документа за главния преговарящ на ЕС Мишел Барние. Той осигурява гаранция за ЕС, че определени методи при производството на храна - конкретно пестициди, химикали и хлор за домашни птици - няма да се използват във Великобритания.

Джонсън пред Пенс: Великобритания не се интересува от хлорираните пилета на САЩ

Джонсън пред Пенс: Великобритания не се интересува от хлорираните пилета на САЩ

Джонсън и Пенс се срещнаха на "Даунинг стрийт" като част от европейския тур на американския вицепрезидент

Към момента представители на британското правителство отказват да гарантират, че правителството няма да позволи внос на хлорирани пилета като част от търговско споразумение със САЩ.

Предложението на Франция за промяна на мандата за преговори е подкрепено от други страни членки. Съгласувано е миналия петък, докато други клаузи за "равни условия" са подкрепени единодушно от посланиците на ЕС в понеделник.

Европейски министри ще одобрят мандата за преговори във вторник преди да започнат преговорите през следващата седмица. Документът е от 46 страници.

ГМО и хлорираните пилета пречат за търговска сделка между САЩ и Великобритания

ГМО и хлорираните пилета пречат за търговска сделка между САЩ и Великобритания

Според високопоставен министър търговският пакт "никога няма да се осъществи"

Иначе продължава дебатът между френското правителство, което иска да принуди Великобритания да спазва стандартите на ЕС за околната среда, социалните и трудови условия и другите страни членки, които вярват, че искането е прекалено.