Националният сапьорски отдел на Швеция е мобилизиран заради 30 експлозии през последните два месеца и 100 от началото на годината, което е двойно повече от броя им през същия период на 2018 г. Шведските власти са обезпокоени от засилващото се насилие между престъпни организации, пише "Гардиън".

Полицията е арестувала трима души през уикенда след експлозия в жилищен блок в южния град Малмьо в петък сутринта. При взрива е избит главният вход на сградата, нанесени са сериозни щети на първия етаж и са счупени прозорци.

Дания въвежда контрол на границата с Швеция

Дания въвежда контрол на границата с Швеция

Бранят се от шведска организирана престъпност и увеличават видеонаблюдението в страната

Взривът е първият от три в рамките на 24 часа, съобщават местни медии, като другите са унищожили автомобили и са нанесли щети по имущество във Векшьо, на 204 километра североизточно от Малмьо, и Ландветер до Гьотеборг.

В Швеция живеят 10 милиона души и не съм открил подобно ниво на експлозии в нито една индустриализирана държава, коментира анализатор от сапьорския екип пред обществена медия.

Повечето от взривовете са в големи градове. Почти 1/3 от тях са в Малмьо, където зачестиха атаките, които крайнодесни политици свързват с имигрантския поток от 2015 г.

25 души са ранени при експлозия в жилищни сгради в Швеция

25 души са ранени при експлозия в жилищни сгради в Швеция

The Local съобщава, че властите подозират, че експлозията е в резултат на изтичане на газ

19 бомби са взривени в столицата Стокхолм от началото на годината, 13 в Гьотеборг в сравнение с 39 на национално ниво през 2018 г. Сапьорите отделно са обезвредили 76 бомби преди да бъдат детонирани.

Въпреки че няма загинали до момента, властите смятат, че рискът от фатални случаи е много висок и че до момента имат невероятен късмет.

Фаталните престрелки между престъпни банди са нараснали средно от 4 преди 20 г. до повече от 40 през 2018 г.

Правителството обяви план от 34 точки за борба с насилието, включително мерки, които улесняват полицията при претърсване на адреси и разкриптиране на телефонни съобщения.

Дания върна граничните проверки в резултат на две бомбени атаки в Копенхаген, свързани с шведски престъпници.

Въпреки атаките убийствата в Швеция намаляват от 90-те г. на миналия век и страната е сред първите по най-малко убийства в света.