Смъртността от коронавирус и общите нива на заразяване може да достигнат средните за сезонния грип до следващото лято. Това прогнозира основателят на Microsoft Бил Гейтс, който беше гост на "Нов икономически форум" в Сингапур, съобщава "Ройтерс".

Той обаче направи уточнението, че това е при условие че не се появят нови, по-опасни щамове.

Спорден Гейтс на фона на развитието на естествения имунитет, ваксинацията и появата на нови лекарства смъртността и заболеваемостта би трябвало рязко да се понижат и при липса на нови щамове до средата на 2022 г. тези цифри може да достигнат сезонни данни за грип.

COVID-19 отне живота на повече от 5 млн. души по света

COVID-19 отне живота на повече от 5 млн. души по света

От началото на юли насам са починали повече от 1 млн. души

Същевременно основателят на Microsoft призова световната общност да работи активно за ликвидиране на COVID-19, за да намали заплахата от нови пандемии.

Той заяви, че очаква с нетърпение светът да се справи с предизвикателствата относно доставката на ваксини срещу коронавирус през следващата година.

Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда ръководят благотворителна фондация, насочена към борба с опасните болести в развиващите се страни, както към и развитие на здравните и образователни програми в САЩ. Чрез фонда вече са разпределени стотици милиони долари за разработване на ваксина срещу COVID-19 и за подкрепа на бедните, които са най-уязвими от пандемията.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

СЗО: Светът няма да се отърве от COVID и през 2022 г.

Програма Covax продължава да изостава