Руска шпионска мрежа отново беше разкрита в Европа. И Холандия отново беше в центъра на вниманието, съобщи германският таблоид в. "Билд".

Според холандската разузнавателна служба тя е успяла да хване двама руски шпиони. И двамата са акредитирани от руското посолство като дипломати и са експулсирани от страната, заяви AIVD в четвъртък.

Нидерландия гони двама дипломати на Русия заради шпионаж

Нидерландия гони двама дипломати на Русия заради шпионаж

Обявени са за персона нон грата

Според нейната информация шпионите се оказаха служители на руската служба за външно разузнаване. Един от тях е формирал " голяма мрежа от информатори " предимно във високотехнологични компании. Те също са имали достъп до класифицирана информация, уточнява в. "Билд".

Според доклада основната цел на шпионажа е била да се получи информация за изкуствения интелект, полупроводниците и нанотехнологиите. Според разузнавателната агенция шпионажът можел да навреди на икономиката и националната сигурност на Холандия.

Вторият шпионин, според разузнавателната служба, е изпълнявал спомагателна функция. Той също е бил акредитиран в руското посолство в Холандия като дипломат за прикритие.

В Швейцария осъдиха руски шпионин

В Швейцария осъдиха руски шпионин

Следил с дрон свои сънародници, неудобни за Кремъл...

Това не е първият път, в който холандската разузнавателна служба разкрива руски агенти. Приблизително преди две години руските агенти бяха хванати да се намесват в работата на Организацията за забрана на химическите оръжия ОЗХО в Хага."

Руски шпиони често посещават България

Руски шпиони често посещават България

Това разкри пред Би Ти Ви Христо Грозев, разследващ журналист

В сряда Дания повдигна обвинителен акт срещу руски гражданин, живял в страната. Той също е заподозрян в извличане на информация за технологии за руските специални служби, припомня "Билд".