Нидерландия обвини в шпионаж двама руски дипломати, като те са обявени за персона нон грата и трябва да напуснат страната. Това съобщава местната телевизия NOS, позовавайки се на разузнавателната служба на Нидерландия (AIVD).

Според телевизията AIVD е разобличила двама руски дипломати в страната като шпиони.

Отбелязва се, че външното министерство на страната ги е обявило за персона нон грата, като на двамата руснаци е наредено да напуснат страната.

Дания обвини руснак в шпионаж за Москва

Дания обвини руснак в шпионаж за Москва

Предавал тайни за енергийни технологии

"Според AIVD те са служители на СВР (Службата за външно разузнаване, б. р) на Русия. Те са работили под прикритие като акредитирани дипломати в руското посолство в Хага", уточнява телевизията.

Уточнява се, че изгонените руснаци са събирали различна информация в областта на високите технологии, по-специално в области като изкуствен интелект, полупроводници и нанотехнологии.

Във връзка с обвиненията руският посланик е бил привикан в холандското външно министерство.

В Европа често биват гонени руски представители, работещи като шпиони под прикритието на дипломатическата служба, включително в България. Руското външно министерство определя подобни обвинения като "лов на вещици".

Според говорителката на ведомството Мария Захарова действията на Запада свидетелствали за антируска истерия в чужбина и застрашавали дейността на руските специалисти.

Чехия: Руски и китайски шпиони представляват непосредствена заплаха за страната

Чехия: Руски и китайски шпиони представляват непосредствена заплаха за страната

Ключовата разлика е, че Русия се опитва да дестабилизира и разединява опонентите си