Президентът на САЩ Доналд Тръмп се опитва да спре бившия вицепрезидент Джо Байдън към получаване на заветните 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Социологическите проучвания от уикенда показват, че това ще бъде трудна, но не и невъзможна задача, отбелязва Си Ен Ен в анализ.

Най-добрият път за спиране на Байдън е в Аризона и Пенсилвания.

Тръмп намеква, че може да оспори резултата от изборите

Тръмп намеква, че може да оспори резултата от изборите

Имало голяма опасност от измами и злоупотреби

Тук математиката е много проста. Бившият вицепрезидент се нуждае от 38 електорални гласа към тези 232, които Хилари Клинтън спечели през 2016 г. Той вероятно ще спечели един вот във 2-ри конгресен район в Небраска. От 1992 г. щатът разделя гласовете между конгресните избирателни райони.

Отделно Байдън има значителна преднина в два щата, които Тръмп спечели с по-малко от процент през 2016 г.: Мичиган и Уисконсин. Проучване на CNN/SSRS от събота дава 12% преднина на Байдън в Мичиган и 8% в Уисконсин, което е извън статистическата грешка.

Тръмп предизборно: Байдън иска да превърне САЩ в комунистическа Куба

Тръмп предизборно: Байдън иска да превърне САЩ в комунистическа Куба

"Най-лошият кандидат за президент в историята на политиката"

Двата щата общо осигуряват 26 електорални гласа. С гласа във 2-ри конгресен район в Небраска Байдън събира 259 електорални гласа в Избирателната колегия.

Това означава, че Байдън се нуждае от още 11 гласа.

Публикуваните през уикенда социологически проучвания показват къде Байдън има шансове да спечели.

Тръмп се хвали: Под мое ръководство нашата икономика с растеж от 33,1%

Тръмп се хвали: Под мое ръководство нашата икономика с растеж от 33,1%

Докато чуждите държави са в свободно падане, ние създаваме най-голямата ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА в света

Най-трудната задача вероятно е във Флорида, където разликата между двамата кандидати е 2-3 процента. Флорида осигурява 29 електорални гласа.

Байдън също има шанс да постигне магическото число от 270 електорални гласа в Северна Каролина, която дава 15 гласа. Проучването на Си Ен Ен показва, че Байдън води с до 6%, но средно разликата е около 3%. Бившият вицепрезидент е фаворит за победа, въпреки че една статистическа грешка от 3-4% може да даде победата на Тръмп.

Ако Тръмп успее да спечели Флорида и Северна Каролина (заедно с Джорджия, където проучванията са подобни като във Флорида), американският лидер има голям шанс да бъде преизбран.

Той ще се нуждае от победа в Аризона и Пенсилвания. Възможно ли е? Да. Ще бъде ли лесно? Не.

В Аризона Байдън има 6% преднина според анкета на New York Times/Siena College poll. Си Ен Ен дава 50% за Байдън и 46 на сто за Тръмп. Осреднено бившият вицепрезидент води с 4%, така че Тръмп се нуждае по-голяма от средностатистическата грешка, където няма традиция статистическата грешка да е в полза на републиканците.

Ако Тръмп успее да победи в Аризона, той ще се нуждае и от Пенсилвания.

Три социологически проучвания излизат с подобни резултати. Байдън води с около 5% според сондаж на Muhlenberg College ( статистическата грешка е около 5,5%), с 6% в изследването на New York Times/Siena College и 7% в изследването на ABC News/Washington Post.

Възможно е да се преодолее дефицит от 6%. Но Тръмп ще се нуждае от много по-голяма грешка в социологическите проучвания, включително и на национално ниво.

Тук американският лидер изостава с около 9%. Сондаж на NBC/Wall Street Journal дава 10% преднина на Байдън. Тръмп изоставаше с 4% през 2016 г.

Ден преди изборите в САЩ Байдън е фаворит.