Бивш военен командир и шеф на разузнавателна агенция на САЩ се обяви против извършване на превантивни удари по Северна Корея, пише "Гардиън".

Адмиралът от резерва Денис Блеър заяви, че Вашингтон трябва да бъде подготвен да отговори военно, ако Северна Корея нападне САЩ или съюзниците им в региона, но не трябва да извършва изпреварващ удар, тъй като има висок риск и непредсказуемост.

Южнокорейският президент подкрепи Русия в зимните игри

Южнокорейският президент подкрепи Русия в зимните игри

Мун Дже-Ин е поканен на среща с Путин за Световната купа по футбол в Русия

Бившият директор на Националното разузнаване предупреди за трудностите, които могат да възникнат при унищожаването на ядрените оръжия на КНДР.

Блеър направи коментара на фона на разпространявана информация, че администрацията на президента Доналд Тръмп разглежда варианта и за ограничени превантивни удари.

Адмиралът, който ръководи разузнаването от началото на 2009 до средата на 2010 г., подчерта, че с всичките тунели на КНДР голяма е вероятността при американско-южнокорейски удар да не бъдат засегнати ядрените възможности на тоталитарната държава.

Има риск от ескалация, ако режимът на Ким Чен-ун сметне, че страната му е нападната, каза Блеър пред британския вестник.