Бившият украински депутат Олексий Ковальов, който се присъедини към наложеното от Русия регионално правителство на Херсон, след като руските въоръжени сили превзеха части от югоизточната част на Украйна, е намерен мъртъв, съобщава Радио "Свободна Европа".

Безжизненото тяло на мъжа е било открито на 28 август в дома му в град Хола Пристан.

Бизнесменът Ковальов бе избран за депутат във Върховната Рада чрез пряк избор с мандат от Херсонска област като част от президентската партия "Слуга на народа". При завръщането си в Херсонска област през април той беше изгонен както от партията, така и от парламентарната група, заради подозрения в сътрудничество с Москва, а от прокуратурата започнаха разследване срещу него за държавна измяна.

В контролирания от Русия Херсон Ковальов заемаше поста на заместник-председател на окупационните власти, а също и поста на министър на селското стопанство.

Бомба уби назначен от Русия кмет в Запорожка област

Бомба уби назначен от Русия кмет в Запорожка област

Взривът е бил поставен под седалката на колата му

Украинските медии съобщават, че Ковальов е открит с огнестрелна рана на главата и пушка "Мозберг", която е официално регистрирана на бившия член на управляващата украинска партия.

Посочва се и че приятелката на Ковальов е получила прободна рана и е била хоспитализирана.

Въпреки че наложените от Русия власти не коментираха информацията на украинските медии, проруските канали в "Телеграм" ги потвърдиха.

През последните седмици бяха убити няколко служители, назначени от Москва в окупирани украински региони.

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Увеличава се съпротивата срещу руската окупация в Украйна

Те целят да направят живота непоносим за руските окупатори

Миналата седмица наложените от Русия власти в части от украинската Запорожка област съобщиха, че назначеният от Москва кмет на окупирания от Русия град Михайловка Иван Сушко е бил убит от кола бомба.

На 6 август Виталий Хура, назначен от Русия заместник-кмет на украинския град Нова Каховка в Херсонска област, беше застрелян от наустановен нападател, докато напускаше дома си.

В края на юни пък кола бомба уби назначения от Русия ръководител на дирекция за младежки политики в администрацията на област Херсон Дмитро Савлученко.

Атентат уби руски чиновник в Херсонска област

Атентат уби руски чиновник в Херсонска област

Колата му е била взривена