Радикалната организация „Соколите за свобода на Кюрдистан” (Kurdistan Freedom Falcons - TAK) обяви, че е поела отговорност за самоубийствения атентат в Истанбул на 7 юни, при който загинаха 11 души, съобщава Ройтерс.

В съобщение групировката поясни, че е извършила самоубийствена бомбена атака.

Според организацията атаката е отмъщение за операциите на турската армия в Югоизточна Турция.

Атаката беше извършена в отговор на всички варварски атаки на Турската република в югоизточната част на страната, отбелязва групировката.  

Атентат уби 11 души в центъра на Истанбул
Обновена

Атентат уби 11 души в центъра на Истанбул

Мишената е автобус на полицията

Бившето крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) предупреди, че Турция „повече не е безопасна” за туристи.

Отново предупреждаваме чуждестранните туристи, които са в Турция и които искат да посетят Турция: чужденците не са нашата цел, но Турция повече не е безопасна страна за тях”, се допълва в съобщението.

Организацията описа нападението като „саможертвени действия”.

TAK вече пое отговорност за две нападения в Анкара през февруари и март, при които загинаха десетки хора.

Припомняме, по-рано тази седмица кола бомба беше взривена до полицейски автобус в централната част на Истанбул. При атентата бяха ранени 36 души. Сред загиналите има шестима полицаи.

Организацията е сформирана през 2004 година. Декември 2015 година групата обявява, че е независима от ПКК, тъй като смята, че действа твърде хуманно. Някои турски източници твърдят, че не е ясно дали TAK е свързана с други кюрдски националистически организации, въпреки че те вярват, че групировката се е отделила от ПКК, защото не е удовлетворена от тактиките на Кюрдската работническа партия. Бахоз Ердал е смятан за лидер на „Соколите за свобода на Кюрдистан”.

Повечето извършени от TAK атаки са били срещу туристически райони в Истанбул, Анкара и по южното курортно крайбрежие.

Но според експерти групировката все още поддържа контакти с ПКК.