Новосформираният парламент на Иран избра бившия кмет на Техеран Мохамед Багер Галибаф за председател на законодателния орган, с което се затвърждава властта на консерваторите преди президентските избори през следващата година, информира АФП.

САЩ ще премахнат изключениятa от санкциите за ядрената програма на  Иран

САЩ ще премахнат изключениятa от санкциите за ядрената програма на Иран

Нова политика на Белия дом към Техеран

Парламентарният вот допълнително наклони политическия баланс към консерваторите, които се противопоставят на умерения президент Хасан Рохани в момент, когато Иран е в сблъсък със САЩ.

Държавната телевизия съобщи, че 58-годишният Галибаф е получил 230 от 267 гласа, с които си осигурява една от най-влиятелните позиции в Ислямската република.

Галибаф три пъти се кандидатира за президент на Иран, той е бивш шеф на полицията и член на Революционната гвардия, който служи като кмет на Техеран от 2005 до 2017 г.

Рохани обвини САЩ в "икономически и здравен тероризъм" при откриването на парламента

Рохани обвини САЩ в "икономически и здравен тероризъм" при откриването на парламента

Рохани призова иранските депутати да "сътрудничат" с правителството му

Той получи повечето гласове от столицата на парламентарните избори през февруари, провели се при рекордно ниска активност, което е частично заради дисквалифицирането на много умерени и реформатори.

Парламентът, който определя дебата в Иран, беше затворен за 6 седмици до 7 април като част от мерките в борбата с коронавируса. В Ислямската република коронавирусът е отнел живота на 7564 души, а 141 591 са заразените.

Галибаф ще наследи Али Лариджани, който заемаше поста от 2008 г.