Президентът на Иран Хасан Рохани призова иранските депутати да "сътрудничат" с правителството му, информира АФП.

Рохани изнесе реч на първото заседание на новия парламент след изборите през февруари, спечелени от консерваторите.

Консерваторите в Иран на път да спечелят мнозинство в парламента

Консерваторите в Иран на път да спечелят мнозинство в парламента

При обявени 42 от 290 места 4/5 падат в ръцете на консерваторите

"Надявам се, че през последната година на това правителство ние ще можем да си сътрудничим и да работим заедно", обърна се Рохани към новосформирания парламент.

Иран ще проведе президентски избори през пролетта на 2021 г.

Това е 11-ото събрание от Ислямската революция през 1979 г.

Депутатите са седнали през място като част от мерките в борбата с коронавируса, но законодателите не носят маски.

Рохани, който е във финалната година на втория и последен мандат, призова депутатите, колективно и индивидуално, да поставят "националния интерес над специалните интереси", "партийните интереси".

Умереният президент защити представянето на правителството му, което е постоянно критикувано от консерваторите и ултраконсерватовните политици, които имат мнозинство в парламента.

За много наблюдатели рекордно ниската избирателна активност на изборите през февруари отразява разочарованието на хората от неизпълнените обещания. Според официалните резултати по-малко от 43% са гласували на изборите.

По време на речта си Рохани отново заклейми наречената от него "психологическа война" и "икономически и здравен тероризъм", които САЩ водят срещу Ислямската република. Но според него иранската нация се противопостави на "врага" и тази съпротива спечели.

Той похвали представянето на правителството в борбата с коронавируса като източник на "голяма гордост" и добави, че Иран е "сред държавите, които успяват".