Дневници на бившия палестински лидер Ясер Арафат разкриват тайно споразумение за протекция на Италия от нападения, организирани от палестински терористи.

Това пише италианското списание L"Espresso, което публикува част от информацията, предаде "Таймс оф Израел".

Разпоредили на армията на Израел да сваля пътнически самолети, за да бъде убит Ясер Арафат

Разпоредили на армията на Израел да сваля пътнически самолети, за да бъде убит Ясер Арафат

Това се твърди в нова книга

Арафат също е писал в дневниците си относно приятелството си с дългогодишния кубински лидер Фидел Кастро, относно лъжа, за да помогне на бившия премиер на Италия Силвио Берлускони с цел избягване на обвинения в измама и други. 

19-те тома дневници на Арафат, дългогодишен ръководител на Организацията за освобождение на Палестина (ООП), който почина през 2004 г., са поверени на попечители в Люксембург, но наскоро са продадени на френска фондация, за да могат да бъдат проучени. Но за първи път информацията е публично огласена.

Дневниците потвърждават дългогодишна непотвърдена информация, че италианските власти са сключили пакт за ненападение с ООП. През 1985 г. италианските власти позволиха на терористи да избягат след отвличането на кораба Achille Lauro.

Според информацията в дневниците тогавашният външен министър Джулио Андреоти позволил на нападателите да избегнат екстрадирането им в САЩ и да избягат от Рим в Югославия.

Около 10 г. по-рано палестинците и италианските власти сключили споразумение, според което палестинците обещавали да не извършват нападения на територията на Италия, а също така палестинските терористи свободно да се движат на италианска земя.

"Италия е палестинският бряг на Средиземно море", пише Арафат.

Сделката беше разкрита от бившия италиански президент Франческо Косига през 2008 г., който писа в италиански вестник, че тогавашният премиер Алдо Мора е сключил сделката с палестинците.

Според друга информация споразумението е сключено през 1973 г., когато Андреоти е бил премиер. Андреоти тайно е бил ключова фигура по време на преговори между палестинците и други държави.

Подобно споразумение за ненападение, според Илич Рамирес Санчес - Карлос Чакала, е било сключено между Швейцария и палестинците през 70-те и 80-те г. на ХХ век.

Дневниците са писани между 1985 и 2004 г. Те разкриват още, че Арафат е получил услуга от Берлускони в замяна лъжесвидетелстване пред италиански прокурори през 1998 г. относно 10 милиона лири финансова помощ, които реално са отишли при Италианската социалистическа партия.

Те се договорили след среща в европейска столица.